Tabu
lifestyle

ROMANUL care contribuie la revolutionarea medicinii / FOTO

Bolnavii care au suferit accidente cerebrale sau au schizofrenie vor mai avea o şansă să se facă bine cu ajutorul unui microcip menit să îmbunătăţească activitatea cerebrală. La crearea dispozitivului minune a contribuit un cercetător român de la Universitatea Wake Forest din Carolina de Nord, care a inventat alături de colegii lui americani un dispozitiv care va revoluţiona domeniul neuroştiintelor. Ioan Opriş, 55 de ani, a realizat dispozitivul de mici dimensiuni prin care se va îmbunătăţi activitatea cerebrală a persoanelor care au suferit daune provocate de demenţă, atacuri cerebrale, schizofrenie sau chiar autism.

Românul e originar din comuna Bârsana, judeţul Maramureş. De mic i-a plăcut fizica, iar în liceu a fost olimpic naţional la această disciplină. După ce a terminat facultatea, Ioan Opriş a fost profesor de fizică la un liceu din Sighetul Marmaţiei. După Revoluţie a dat examen pentru un post universitar la Facultatea de Fizică din Bucureşti, iar apoi s-a înscris la doctorat. De aici a început pentru Ioan Opriş o adevărată aventură în domeniul ştiinţei, cu rezultate şi proiecte obţinute alături de mari nume din domeniul neuroştiinţelor. După ce a fost admis ca doctorand la Facultatea de Fizică, unde a susţinut lucrarea despre memoriile de asociaţie ale reţelelor neuronale. “E un domeniu care mi-a plăcut, în care s-au luat mai multe premii Nobel”, a spus cercetătorul contactat de Gândul.

În timpul doctoratului Ioan Opriş, a plecat pentru un an şi jumătate la Tokyo, unde a întâlnit oameni de ştiinţă americani şi japonezi. A fost invitat apoi la Institutul de Tehnologie din California, unde a prezentat rezultatele sale de cercetare din Japonia .

Cercetătorul a explicat pentru Gândul în ce constă proiectul şi de la ce a plecat totul. “Baza pentru această cercetare s-a pus la Universitatea Yale şi la Universitatea Columbia, unde a lucrat înainte de a merge în Carolina de Nord, unde se află şi în prezent.”Proiectul iniţial avea ca scop îmbunătăţirea memoriei prin utilizarea implantului de memorie în zona subcorticală din creier numită Hippocampus şi a fost testat pe rozătoare-şobolan. Eu am venit de la Universitatea Yale în 2003 la Universitatea Wake Forest, iar din 2004 am intrat în echipa profesorului Deadwyler. Experienţa mea de cercetare pe primate a permis echipei să extindă acest proiect de la rozătoare la primate (maimuţe rhessus), cu posibila aplicabilitate la om”, a spus Ioan Opriş.

El arată că în urmă cu un an şi jumătate a observat că există conexiuni funcţionale între straturile corticale în creierul primatelor. Ioan Opriş a explicat că implantul pe care l-a realizat este de fapt un dispozitiv electronic care este implantat în cortextul prefontal al creierului primatei, atât în straturile inferioare, cât şi în cele superioare. “Rafinamentul metodei constă în faptul că noi putem transmite pe verticală. Practic, noi reuşim să intrăm în circuitul normal al primatului şi să-l facem să funcţioneze mai bine. Ideea este să facem acest lucru în mod neinvaziv. Şi aceasta poate se poate face prin inducţie electromagnetică”, a spus Ioan Opriş.

Cu ajutorul dispozitivului se vor vindeca mai multe boli

Dispozitivul poate fi folosit în medicină pentru tratatea bolilor precum deficitul de atenţie, schizofrenia, demenţa, autismul, accidente vasculare cerebrale, adicţia la drog, boala Alzheimer. Ioan Opriş a condus zilnic experimentele de înregistrare ale activităţii neuronale şi microstimulare cu curent electric. “Am analizat datele cu metode originale şi am interpretat aceste date, fiind primul membru din echipă care a observat fenomenul de comunicare la nivelul straturilor şi minicoloanelor corticale. Acest nivel de rafinament experimental este unic şi caracteristic echipei noastre”, a precizat cercetătorul. În cadrul proiectului au antrenat cinci maimuţe rhesus să joace pe computer un joc de potrivire a imaginilor. Maimuţele vedeau pe ecran o imagine – o jucărie, o persoană sau un lanţ muntos – şi apoi încercau să selecteze aceeaşi imagine dintr-un grup mai mare de imagini care apărea pe acelaşi ecran ceva mai târziu. Pentru fiecare răspuns corect, maimuţele erau recompensate cu o gustare.

ARTICOLE SIMILARE

MARGARET THATCHER A MURIT. “Doamna de Fier” avea 87 de ani

IULIA TIMOSENKO s-a intors la Kiev!

realitatea

Aishwarya Rai a slabit, in sfarsit! Uite ce bine arata indianca!

EA este noua iubita a lui Connect-R!

Gisele Bundchen este cel mai bine plătit model din istorie

realitatea

Kim Kardashian se compara cu Sophia Loren

Scrie un comentariu