Tabu
CULTURE

“Cum să uiți o femeie- – roman in curs de aparitie la Editura POLIROM

Jumătate de dragoste, jumătate despre dragoste. Așa s-ar putea defini, pe scurt, noul roman al lui Dan Lungu. Andi și Marga s-au cunoscut într-o împrejurare ciudată și locuiesc împreună de un an și jumătate. Sunt tineri jurnaliști și lucrează la același ziar dintr-un oraș de provincie, ea la pagina de mondenități, iar el la investigații.

Deși lucrurile între ei merg bine, într-o bună zi Marga dispare, lăsând un sibilinic bilet de adio. În lipsa unei explicații raționale, Andi apelează la un întreg arsenal de strategii ale uitării. Viața lui se complică și mai mult odată cu întâlnirea unui grup de neoprotestanți și cu sentimentul că Dumnezeu e pe urmele sale.
Tot răul e spre bine, iar finalul poveștii nu e neapărat fericit, ci doar altfel. Desigur, nu lipsesc maliția, (auto)ironia și umorul.

 Tulburător și amuzant, înfiorat de neliniști existențiale și cutreierat de psihologii accidentate, „Cum să uiți o femeie” este, în același timp, o carte despre dizolvarea mizantropiei și recucerirea inocenței, despre toleranță, despre cum se poate vorbi despre Dumnezeu în ziua de azi.

 Dan Lungu (n. 1969, Botoșani) este cel mai tradus scriitor din tânăra generație.

A făcut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona și este redactor al revistei „Au Sud de l’Est” (Paris).

În 1996, inițiază la Iași grupul literar Club 8.

Intre 2001 si 2002, redactor-șef al revistei de cultură Timpul.

În 2005, face parte din grupul de scriitori români invitați la „Les belles étrangères”, Franța.

Romanul de debut, „Raiul găinilor” (2004; ediția a II-a, 2007, Ed. Polirom), a fost patru luni în topul vânzărilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar ediția germană a fost declarată, în decembrie 2007, cartea lunii în Germania.

Cel de-al doilea roman, „Sînt o babă comunistă” (2007, Ed. Polirom), se află în curs de adaptare cinematografică în regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceză a cărții a fost dublu nominalizată la Premiile Jean Monnet (Franța, 2008).

Tot la Polirom a mai publicat două volume de proză scurtă, “Băieți de gașcă” (2005) și„Proza cu amănuntul” (ediția a II-a, 2008), iar alături de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv „Tovarășe de drum. Experiența feminină în comunism” (2008). Cărți ale sale au apărut ori sunt în curs de publicare în limbile franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară și greacă.

Este distins cu Premiul Societății Junimea pentru activitatea literară pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proză scurtă (1997); Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999); Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalității, ca reprezentant al Club-ului 8 (2001); Premiul USR, filiala Iași, pentru proză (2005), Premiul “V. Pogor”, al Primăriei Municipiului Iași, pentru activitate literară (2007). Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

ARTICOLE SIMILARE

Puștii electro s-au legănat pe swingul Koop

realitatea

Opening Tribute

Stiai ca poti sa cunosti “Bucurestiul intr-o zi-?

realitatea

OSCAR 2019: “Green Book”, marele câştigător/Rami Malek și Olivia Coleman cei mai buni ACTOR şi ACTRIŢĂ/Cuaron cel mai bun REGIZOR

realitatea

Guns n’ Roses is back!

realitatea

Botez in familia lui Cheloo (Parazitii)

realitatea

Scrie un comentariu