Tabu
BEAUTY

Tinerețe în vârful acului

Medicina tradițională chineză are la bază o întreagă teorie ce descrie omul sănătos, funcționarea sa, relațiile sale cu Universul, bolile cu diagnosticul și metodele de tra­tare – acupunctură, fitoterapie, dietă, ma­saje, gimnastică, alte terapii naturiste, eventual, actele chirurgicale necesare, precum și regulile de viață pentru menținerea sănătății (profilaxia).

Pentru medicina chineză, menținerea sănătății era obiectivul principal, medicul fiind plătit atâta timp cât comunitatea pe care o îngrijea era sănătoasă; atunci când apărea boala, medicul era cel care trebuia să plătească, iar dacă nu era capabil să restabilească sănătatea pacientului, era alungat din comunitate și lua drumul pribegiei. Împăratul chinez Huang Di, figură legendară, supranumit și „împăratul galben” este considerat unul dintre fondatorii religiei taoiste și autorul primului tratat medical din istoria Chinei.

El spunea: „În Antichitate, oamenii trăiau foarte mult pentru că urmau drumul descris de TAO și respectau legile Yin-ului și Yang-ului.“ Chinezii trăiesc și acum după aceleași principii, și trăiesc mai mult decât europenii sau americanii. Yin și Yang sunt doi poli opuși, complementari, care se neagă reciproc afirmându-se pe sine, se transformă din unul în altul și împreună mențin un echilibru.

Yin și Yang nu pot exista unul fără celălalt. Yin reprezintă elementul feminin, întunecat, rece, profund, interior, jos, partea dreaptă, forma, apa, Luna etc., iar Yang este elementul masculin, difuz, luminos, cald, superficial, exterior, sus, partea stângă, energie, foc, Soarele etc.

Tao este „calea“, legea unică ce domnește în tot universul și armonizează legăturile dintre microcosmosuri și macrocosmosuri, este „armonia contrariilor, sinteza antitezelor.“ Acupunctura provine din medicina tradițională chineză practicată de aceștia de 5.000 de ani și poate fi folosită în lupta cu diverse afecțiuni ca miopie, alergii, migrene, astenie, in­somnii, depresii, sinuzite, varice, paralizii, astm, ulcer gastric ș.a.

Eu sunt o mare admiratoare a emisiunilor difuzate de Discovery și Travel&Living, și în serile în care fetița mea se culcă la o oră rezonabilă, urmăresc cu mare interes un serial, „Retușat cu bisturiul”, un fel de reality show care se des­fășoară într-o clinică de înfrumusețare din Miami. Deși eu sunt împăcată cu ridurile mele și cu cearcănele din dotare, am și eu, ca fiecare femeie, locuri pe unde aș interveni puțin. Dar dorințele mele rămân la nivel de intenție.

Cel puțin deocamdată. Mai ales după ce am văzut ce implică o operație estetică, fizic și psihic. Nu spun că nu sunt de acord cu aceste intervenții, fiecare este liber să-și rezolve problemele așa cum crede de cuviință, dar faptul că de bună voie și nesilite de nimeni femeile merg să facă o operație doar pentru că așa vor ele mi se pare mai mult o problemă ce ține de neacceptarea propriei persoane.

Evident, sunt și cazuri în care este necesară intervenția chirurgicală estetică, dar nu vorbesc despre acestea, ci despre atingerea perfecțiunii și tinereții veș­ni­ce cu prețul sănătății. Poate pentru ca și cele ca mine să aibă o șansă în competiția „cine este mai tânăr”, specialiștii au în­ce­put să practice tot mai des acupunctura cosmetică.

Avantajele acupuncturii cosmetice

Unul dintre ele este că îmbină utilul cu plăcutul, adică în timp ce fața se întinde și ridurile dispar, starea generală de sănătate se îmbunătățește. Este o procedură foarte sigură și care nu prezintă riscuri sau efecte secundare, singura problemă ar fi o ușoară roșeață care apare după ședință. Însă, trebuie știut că rezultatele nu sunt la fel de evidente precum cele ale unui lifting, beneficiile acupuncturii nu sunt ime-diate, nu este vorba despre magie, nu se observă pes­te noapte.

Dar spre deosebire de intervențiile chi­rurgicale sau de peelingurile chimice, această teh­nică are ca urmare rezultate mai subtile care se ob­servă în timp. Un studiu recent realizat de International Jour­nal of Clinical Acupuncture susține că 90% din cei care au încercat acupunctura cosmetică au observat rezultate pozitive ca estomparea ri­du­ri­lor faciale, îmbunătățirea tonusului pielii, reducerea c­earcănelor și o strălucire generală a tenului.

Ce face acupunctura cosmetică?

Această terapie presupune deblocarea bio-energiilor (QI) și urmărește reechilibrarea energetică a organismului prin distribuția energiei interne. Întârzie îmbătrânirea tenului, ajută la în­depărtarea pistruilor și eliminarea ridurilor, îmbunătățește to­nusul muscular, ține acneea sub control și oferă tenului o stră­lucire sănătoasă.

În ce constă?

Specialistul introduce ace foarte subțiri și fine în pielea afectată, iar acele stimulează circulația energiei la nivelul feței, pielea este irigată și mușchii se relaxează. De asemenea, acele stimulează producerea naturală de fibre de colagen și astfel ridurile se estompează.

Acele folosite în acupunctură sunt fabricate din diverse materiale precum aur, argint, cupru, oțel inoxidabil, dar cele mai folosite sunt cele din argint și oțel inoxidabil, iar vârful este sferic pentru a nu leza țesuturile. Surprinzător, acupunctura are și contraindicații, nu se recomandă pentru femeile însărcinate și persoanele care suferă de diverse afecțiuni ale pielii. Tratamentul constă în 10-12 ședințe din două în două zile, timp de 4-6 săptămâni, în funcție de caz.

Controverse

Există mulți sceptici în ceea ce privește eficiența acestei proceduri, deși nu ar fi greu de imaginat chiar și pentru ei, că în momentul în care starea generală se îmbunătățește și pielea arată mai bine. După cum se știe, calitatea pielii indică starea de sănătate a organismului.

Tot scepticii sunt cei care arată cu degetul și subliniază faptul că rezultatele nu sunt de durată, efectul se păstrează doar timp de 3-5 ani. Eu prefer să nu mă doară, să nu-mi invadez trupul cu diverse chimicale și să-l agresez cu intervenții traumatizante, și după 5 ani, dacă este cazul, să merg din nou la cabinetul de acupunctură.

Nu trebuie uitat că efectele operațiilor estetice nu sunt nici pe departe ireversibile. Din păcate, după o perioadă de timp, semnele îmbătrânirii vor apărea din nou, indiferent de numărul sau tipul procedurilor la care ne supunem. Este un proces firesc și uman.

Åži pentru că îmi place să argumentez la nesfârșit…

…chirurgia estetică implică diverse riscuri, deoarece este nevoie de anestezie, operația durează multe ore și în urma intervenției, pacientul suferă, adică se umflă, se înroșește, se în­vi­ne­țește etc. În general, durează cam 2 săptămâni pentru o recuperare completă, asta spun articolele de presă, dar în serialul meu de pe Travel& Living, medicul spune că recuperarea to­tală durează, în anumite cazuri, până la 1 an.

Iar în ceea ce pri­vește injecțiile cu botox, s-a ajuns la concluzia că pot produce forme serioase de botulism. Tot în serialul cu pricina, am văzut și m-am mirat de amploarea pe care a luat-o această obsesie a ti­ne­reții veșnice, și cum femeile trecute de prima tinerețe organizează petreceri „botox”. Ce înseamnă asta? Să zicem că mama ta își adună cele mai bune prietene la ea acasă, cheamă un medic plastician care sosește cu seringuțele aferente, beau un pahar cu vin, bârfesc și scapă de riduri.

Fiecare, pe rând, se așază în poziția optimă pentru corectarea ridurilor și medicul injectează puțin ici, puțin colo, iar la sfârșitul petrecerii și la întoarcerea tatălui tău acasă, în living vor fi niște doamne foarte vesele, cu pielea întinsă și expresie imobilă. Pentru doamne, un succes, cel puțin de moment, pentru tata și cei din jur… fiecare după capacitatea de asimilare a noutății.

ARTICOLE SIMILARE

Cum este corect să ne spălăm pe cap?

realitatea

Secretul ştiinţific din spatele mirosului

BANDERAS arata ingrozitor! Ce se intampla AZI cu actorul sex-simbol? FOTO!

Trucul Victoriei Beckham de a arăta mai slabă şi mai înaltă

Cum arata Edith Gonzalez in costum de baie, la 48 de ani! FARA CELULITA!

Sfaturi eficiente de frumusețe pe care fiecare femeie ar trebui să le știe și să le aplice

Andreea Damian

Scrie un comentariu