Tabu
lifestyle

Scubadiving si schi in Israel

Cel mai bun sezon în care poți avea și bronz de mare și să schiezi în Israel este iarna; ianuarie și februarie sunt cele mai bune luni de mers. O săp­tămână îți ajunge ca să le ai pe amândouă, și poți începe cu ce destinație vrei tu. La Eilat (cel mai sudic oraș din Israel, aflat la granița cu Egiptul (Taba) și cu Iordania, cu orașul port Aqaba, care se și vede, când nu e ceață sau Hamsin) poți ajunge cu avionul, direct din aeroportul internațional Ben Gurion, sau de pe un aeroport de curse interne din Tel Aviv (Sde Dov).

Pentru mai mult info, intră pe site-urile companiilor aeriene israirairlines sau arkia (sunt linii aeriene care au curse până la Eilat, unde ajungi în 50 de mi­nute). Aeroportul din Eilat este chiar în mij­locul orașului, de aici ajungi cu un taxi în 5-10 minute până la orice hotel. Poți ajunge la Eilat și cu trenul, sau cu o mașină închiriată. (Din Tel Aviv și până aici faci cam 4 ore pe drum)

Dacă alegi să mergi cu mașina spre Eilat, îți recomand să te oprești și la Marea Moartă (în care nu te poți îneca, atât este de sărată), și dacă ajungi până aici, să urci la Masada, o fortăreață construită de Regele Irod, practic, săpată în stâncă. Pe lângă importanța istorică, pe mine m-a fascinat sistemul de pompare a apei, să nu mai povestesc despre camerele de baie sofisticate care s-au păstrat foarte bine…

De la Marea Moartă și până la Eilat te așteaptă un drum lung, vei trece și pe lângă celebrele statui din sare (una dintre ele este soția lui Loth, povestea din Vechiul Testament, cu Sodoma și Gomora…). Åži vei vedea foarte multe cămile simpatice și prie­tenoase.

Un sfat: să închiriezi o mașină cu sistem audio complet și să ai la tine CD-uri cu muzică, nu prea e semnal și nu se prinde niciun post de radio. Înainte de Eilat îți recomand să faci o oprire pentru cea mai bună cacao cu lapte și cele mai delicioase prăjituri cu brânză în Kibutzul Yotvata.

Welcome to Eilat! Fiind practic în deșert (Negev), zilele sunt foarte călduroase (vara sunt și 45 de grade), iar nopțile, temperaturile coboară. Iarna vei avea 20-26 de grade la Eilat și poți să faci baie în mare. Nu e foarte caldă, cam ca la Marea Neagră în luna iunie…

Dacă vrei să te simți bine cu adevărat, zic să uiți de bungalow-rile pentru puștime și să alegi un hotel de 4-5 stele. Îți recomand Hilton Queen of Sheba, în ianuarie și februarie prețurile nu sunt așa de mari, iar camerele arată ca în 1001 de nopți! Imaginează-ți cum e să stai pe terasa hotelului și să-ți iei micul dejun… Apoi să te duci la plajă. Sau la o plimbare cu cămilele, sau să faci o mică incursiune într-un sat de beduini, sau să faci scuba diving, sau să înoți cu delfinii.

Pentru culturalizare, musai trebuie să-ți rezervi o zi pentru Timna Valley Park, unde sunt Minele Regelui Solomon și templul egiptean al lui Hathor. Pentru o sumă modică poți să-ți confecționezi și monede din cupru, e distractiv. Åži musai să bei un ceai rece în cortul beduin de la ieșirea din parc. Pen­tru shopping, în afară de mall, me­rită să-ți cumperi mărgele din Piatră de Eilat, sunt o mulțime de buticuri în oraș.

Iar la Herods Forum găsești un magazin cu celebrele bijuterii H. Stern (a căror imagine este Kristin Davis (Charlotte din SATC). Trebuie să mai știi că orice cumperi în Eilat este scutit de TVA. Lăsând Eilatul în urmă, tot cu mașina, și cam în 7 ore, ajungi pe Hermon, (pe înălțimile Golan), în cel mai Nordic punct al Israelului. În partea is­raeliană a fost amenajată o pârtie de schi, la altitudinea de 2.040 de metri.

Vin aici instructori din USA și din Europa și mulți turiști străini care vor să încerce una dintre puținele pârtii din Orientul Mijlociu. Te poți caza la Nimrod, o localitate mică și cochetă, sau la Neve Ativ, un moshav (comună) în care locuiesc câteva zeci de familii care trăiesc din turism. Aici poți să stai într-unul dintre bungalow-rile cu vedere spre munte și să mănânci cele mai gustoase produse bio. Tot aici închiriezi și echipamentul de ski.

La Majdal Shams, un sat foarte mare de druzi (comunitate religioasă care trăiește în Israel, Libia, Siria și Iordania, vorbitoare de limbă arabă, dar care are propriile precepte religioase). Găsești niște restaurante grozave, trebuie să în­cerci pita cu labane și alte specialități, sunt geniale!

Pentru mai mult info intră pe site-ul celor de la Skihermon sau pe site-ul celor de la weekend.co, la secțiunea de limbă engleză. Mai trebuie să știi că toată lumea vorbește engleza, să nu mai spun că poți avea norocul să te întâlnești cu unul dintre cei peste 400.000 de români care locuiesc în Israel. Drum bun!

ARTICOLE SIMILARE

APOCALIPSA după Lumiere

realitatea

Zece lucruri pe care nu le stiai despre ziua de vineri 13

realitatea

Justin Timberlake și Jessica Biel, la cuțite?

realitatea

De Halloween, la Cinemateca Eforie, Bela Lugosi e NEmort

SOFIA VERGARA, ce aparitie senzuala! FOTO

Eva Mendes și lupta cu greutatea

realitatea

Scrie un comentariu