Tabu
CULTURE

A fi sau a nu fi “entre les murs”

François Bégaudeau – profesor; pre­dă la Paris limba franceză. Are 25 de elevi în clasă. Instituția unde lu­crea­ză e un liceu normal, în care în­vață copii normali, care arată normal. Fayar – elev; poartă un tricou cu inscripția GHETTO FABULOUS BAND. Khoumba – elevă; îi atârnă „zorzoane din plastic roz la urechi”. Ming scrie despre el, pe o foiță în pătrățele: „Punctele mele bune este că sunt simpatic și muncitor.

Punctele mele slabe este că sunt curios.” Colega lui Bégaudeau, Rachel, a pățit-o rău cu elevii. S-a chinuit o zi, sub presiunea copiilor, să șteargă de pe peretele liceului numele a 20 de țări diferite. Nume de țări în­tr-o instituție laică nu e posibil, „atâta tot”. Îi rugase pe fiecare să deseneze câte ceva care îi reprezintă. Bégaudeau le-a explicat, el ar fi ales să scrie Rimbaud.

Dar ar fi scris și Circumstanța, fiindcă, după ce l-a întrebat Katia dom’ profesor, ce e o circumstanță?, i-a răspuns că e o țară și ea s-a prins c-o ia peste picior. Bégaudeau a pus toate astea, post-experiență, într-un roman autobio­grafic. Rezultatul, „În clasĂ” (Editura Nemira), arată pe viu starea unei generații. Ca și filmul, „Entre les murs”, Palm d’Or în 2008, în care actori, la propriu, sunt Bégaudeau și elevii.

O generație care privește contrariată, de la înălțimea tenișilor All Stars, gravitatea unei propoziții subordonate sau reacțiile rasiste. Bégaudeau deschide ușa clasei și, timp de un an (cât durează povestea), te poftește să stai în banca din spate, să-i privești elevii imigranți și să-ți rozi unghiile gândindu-te la corectitudinea politică și la nuanțele existenței.

Din conflictul ăsta și profesorul și co­piii descoperă, dezarmant de sincer, că n-au înțeles mai nimic. Pentru fiecare dintre ei rea­litatea și valorile sunt altele, iar limba vie și viața se află, subiectiv, în altă parte.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei

realitatea

Surpriză emoţionantă pentru Andra!

MNIR ⎪ Expoziția „Muzeul Jucăriilor”

Ciocîrlan

Fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, afaceri cu virgine care-i calcă strugurii-n picioare

Dora Constantinovici

Cum își cheltuiește familia Trump miliardele de dolari

Andreea Damian

CHA CHA LITIX! Episodul 110. Alegerile din Republica Moldova, copie Made in China a alegerilor din 2014 din România?

Andreea Damian

Scrie un comentariu