Salile de fitness sunt pline in luna decembrie. Multe persoane cred ca e bine sa mergi la sala in iulie si in decembrie, pentru ca atunci devin mai constiente de corpul lor. Dar slabesc, asa? Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare si la mai multe, din aceeasi categorie, am vorbit cu Ana Cordea, Personal Trainer la World Class.
Tabu: In luna decembrie, in ciuda frigului de afara, multe persoane vin la sala, cu ideea de a slabi rapid pentru arata bine de revelion. Poate o persoana sa slabeasca rapid, in cateva saptamani?
Ana Cordea: Sarbatorile reprezinta un moment din an in care dorim sa fim minunate dar nu putem face ca fiecare zi din an sa ne faca sa ne simtitm minunat? Si astfel putem sa adoptam un mod de viata echilibrat care nu ne supune la un chin psihic si fizic de fiecare data cand vrem sa intram intr-o rochie. Alegand “varianta rapida”, de fapt alegem cea mai lunga varianta pentru ca dupa acele cateva zile de regim drastic si poate si exercitii fizice intense, recuperam tot in acele cateva zile de sarbatori si apoi ciclu se repeta, ramanand cu acea stare de nemultumire despre propriul corp.
Cu cat timp inainte trebuie de fapt sa mergem la sala, ca sa putem observa rezultate?
Pentru a putea obtine niste rezultate prin exercitiu fizic, putem sa alegem sa mergem la sala cu minim 3 luni inainte, in cazul in care sala nu e o parte importanta din viata noastra. Programul va fi personalizat in functie de ce anume ne dorim sa obtinem. Pe langa rezultatele asupra corpulului fizic obtinem si efecte asupra psihicului fiind mai relaxate, increzatoare si cu pofta de viata.
Dar ce ar trebui sa faca daca s-a gandit atat de tarziu la “remodelarea” siluetei? Ce si cum ar putea sa obtina ceva care sa-i imbunatateasca aspectul?
In cazul in care inca nu am reusit sa iesim din acel “cerc” ce putem face este sa incepem sa observam ce alimente putem sa alegem sa mancam care sa ne ofere satietate si in acelasi timp o usurinta asupra corpului. Pe langa partea de alimentatie putem include exercitii care sa ne faca placere sa le facem si sa ne ofere o stare de bine dupa executarea lor, acestea pot varia de la exercitii de forta, cardio, dans, mers sau pilates si yoga.
Prin orice fel de activitate efectuata se poate simti efectul asupra corpului si a mintii. Important este sa ne dam seama care este acea activitate care ne defineste pe noi.
Sa presupunem ca o persoana merge la sala cu cel putin doua luni inainte. Daca se va rasfata cu mancarurile de Sarbatori, va sabota ce a obtinut pana atunci?
In cazul in care am inceput activitatea fizica din timp si deja vedem rezultate asupra corpului e bine sa ramanem relaxate si sa ne bucuram de acele momente in care vom gusta din mancarurile care se fac de Sarbatori si sa nu ne simtim vinovate si sa consideram ca stricam tot ce am obtinut pana in acel moment.
Important este sa mentinem un echilibru intre mancare si activitate fizica si in acelasi timp sa lucram cu mintea noastra si sa vedem ce lucruri minunate am reusit sa obtinem pana in momentul respectiv si ce putem sa obtinem si in viitor.
Da-mi cateva exemple de exercitii pe care le poate face o femeie, care nu are timp sa merga la sala, in confortul casei sale? Si cat de des va trebui sa le faca, pe saptamana?
Daca ar fi sa alegem sa facem exercitii acasa care nu necesita echipamente complicate si spatiu mare ci doar vointa noastra de a incepe, va sugerez urmatorul program care se bazeaza pe exercitii functionale, care implica intreg corpul.
Echipament:
– 2 sticle de 0,5 kg cu apa
– Echipamentul de sport
– Saltea sau un prosop
Ce poti sa faci:
– Genuflexiune cu ridicarea ambelor brate in fata, 20 repetari, 3 serii
– Fandari cu ridicarea bratelor in lateral, 20 repetari, 3 serii
– Asezat pe antebrate si genunchi, ridicarea alternativa a cate unui picior catre tavan, 20 repetari, 3 seturi
– Mentinere in plansa frontala-stand pe palme si picioare, corpul paralel cu solul, palmele asezate sub umeri, abdomenul incordat, calcaiele imping in spate – se mentine pozitia timp de 30 secunde la inceput si apoi se creste progresiv timpul
– Culcat pe burta, extensia trunchiului-palmele pe langa coaste, coatele orientate catre tavan, se impinge in brate pastrand coatele pe langa talie si se extinde coloana – 15 repetari, 3 seturi.
Numarul de repetari poate varia in functie de pregatirea fizica a fiecarei persoane. Puteti incepe cu 10 repetari si cand simtiti ca poate face mai mult corpul, cresteti numarul repetarilor.
Foto: Shutterstock