“Cu ce ma imbrac? M-am ingrasat! Cum ma coafez? Vreau o piele mai frumoasa. “ – cam asa ar suna doar cateva dintre preocuparile principale ale unei femei. De ce principale? Pentru ca pierd anual cam o luna de zile stresandu-se pentru modul in care arata.
O luna de zile. Iti dai seama? Cred ca si alegerea produselor in hipermarket dureaza mai putin, daca cineva ar calcula. E drept, toate studiile demonstreaza ca persoanele frumoase au mai mult succes si poate si observand practic acest lucru, presiunea de arata la superlativ creste.
Studiul, realizat cu ajutorul unui esantion de 2000 de femei, de Lycra Beauty, a aratat ca femeile petrec 12 ore si 4 minute, saptamanal, ingrijorandu-se pentru modul in care arata. Mai exact ingrijorarile saptamanale ar fi:
– Cu ce se imbraca – 50 de minute
– Cu ce se imbraca conform vremii si ca sa arate bine – 1 ora si 32 de minute
– Daca sunt “camuflate” anumite zone ale corpului – 1 ora si 26 de minute
– Ce lenjerie sa poarte – 39 de minute
– Daca sunt grase – 1 ora si 46 de minute
– Daca sunt prea slabe – 22 minute
– Ca sunt balonate – 1 ora si 1 minut
– Ca au sanii prea mari – 37 de minute
– Ca au sanii prea mici – 32 de minute
– Ca au pete pe piele – 56 de minute
– Ca au tenul neuniform – 50 de minute
– Ca sunt prea bronzate sau prea putin bronzate – 36 de minute
– Ca au parul ingrasat sau nu se coafeaza – 57 de minute
Sunt curioasa cat timp se gandesc ca arata bine, pe saptamana. Cu siguranta mult mai putin timp decat se streseaza. Dar ce ascunde de fapt aceasta preocupare?
“Daca vom analiza mai in detaliu aceasta preocupare, vom constata cu siguranta ca ea nu este una singulara. Aceleasi femei vor petrece mult timp ingrijorandu-se si de alte lucruri. Este o problema legata de imaginea de sine si de incredere, cat si de o deplasare a unor nemultumiri din alta sfera, care fie raman neconstientizate, fie nu pot fi verbalizate. Aceasta preocupare ia forma unei ruminatii si este rodul unei angoase. Ea nu poate fi folosita ca forma activa de ingrijire si de cautare de solutii. Solutia ar fi ca ele sa constientizeze adevarata sursa a nemultumirii lor si sa afle ce rol joaca corpul in toata aceasta situatie,” imi explica psihologul Cristina Calarasanu.
Ma gandesc ca “problema” ar putea fi gandita invers: ce ochi frumosi am, ce coafura speciala pot sa-mi realizez, chiar daca parul s-a incretit de la umiditate, inchid ochii si pe ce bluza pun mana, de acolo o sa continui tinuta, pete pe piele – fondul nou de ten trebuie sa-si faca treaba etc. Adica, daca pornesti de la prezumtia ca esti frumoasa si poti fi si mai frumoasa, cu siguranta timpul, in care te preocupi ce sa faci ca sa arati bine, se va scurta si mai mult de atat, vei fi multumita de alegerile tale.
Nimeni nu e perfect, dar nici urat. Si daca observi ca a devenit un stres important, consulta un psiholog, care te va ajuta sa afli ce se afla in spatele acestei preocupari.
Foto: Shutterstock