Aproximativ 50% dintre bărbați și femei au avut parte cel puțin o dată în viață de un comportament agresiv din partea partenerului. Aproximativ 20% dintre femei au primit amenințări cu bătaia de la iubit, soț sau comcubin. 40% dintre oameni au experimentat cel puțin o formă de control coercitiv din partea partenerului lor în viața lor. Dacă aceste statistici nu sunt suficient de uimitoare, să știți, de asemenea, că abuzul verbal și psihologic este mai dăunător decât abuzul fizic.
Acest articol își propune să-i facă pe cititori să înțeleagă că abuzul sub orice formă este abuz și nu numai că ar trebui condamnat, ci trebuie căutate soluții pentru a-l opri.
- Durerea cauzată de abuzul verbal persistă o viață întreagă, spre deosebire de durerea fizică care dispare după un timp.
S-ar putea să uitați durerea trăită atunci când v-ați rupt o mână, durerea pe care ați trăit-o la locul de muncă atunci când șeful v-a concediat dar durerea într-o relație amoroasă este greu de uitat. Și cercetările arată că durerea emoțională cauzată de abuzul verbal poate bântui o persoană întreaga lor viață. Mai grav este că simpla amintire a evenimentului vă poate face să experimentați din nou întreaga saga a durerii.
- Afectează stima de sine și poate duce la probleme de sănătate mintală pe tot parcursul vieții.
Dacă ați fost într-o relație abuzivă sau ați experimentat un fel de abuz verbal în copilărie, trebuie să știși că aceste experiențe tind să rămână cu voi toată viața. Experiențe ca acestea tind să afecteze grav stima de sine a unei persoane. Victima își pierde orice simț al respectului de sine și tinde să se imagineze pe sine ca fiind mai puțin demnă.
- Prietenii și membrii familiei nu pot înțelege răul cauzat de abuzurile verbale, astfel încât sprijinul adesea lipsește.
Abuzul fizic lasă în mod normal urme fizice. Imaginați-vă o situație când sunteți bătut pe stradă, există o mare probabilitate ca un trecător să intervină. Dar acest scenariu este aproape de neimaginat dacă cineva începe să vă abuzeze verbal. Chiar și cercetările arată că, în timp ce oamenii reacționează la durerea fizică a altora, aproape întotdeauna le subestimează suferința emoțională.
- Poate duce la tulburări de alimentație și nu veți putea identifica cu exactitate cauza.
Abuzul emoțional poate duce la credințe negative în propriile abilități. Sentimentul de a fi incapabil poate apărea și el. În acest scenariu, poate deveni dificil de exprimat emoțiile și acest lucru poate duce la un comportament haotic și impulsiv, care este adesea asociat cu tulburări de alimentație, cum ar fi consumul excesiv.
- Abuzul verbal și emoțional vă poate îndrepta către consumul de substanțe.
Abuzul verbal elimină încrederea unei persoane și sentimentul de a fi iubită și respectată. Persoana este lăsată să se întrebe ce a greșit sau să sufere în tăcere. În disperarea de a căuta o consolare, victima s-ar putea îndrepta către abuzul de substanțe.
- Abuzul verbal poate provoca migrene și dureri de cap severe.
Prevalența migrenelor la persoanele care au suferit abuz verbal și emoțional în copilărie este de 4 ori mai mare decât cei care nu au suferit acel traumatism, potrivit cercetătorilor . Legătura dintre migrene și abuz s-a dovedit a fi mai puternică pentru abuzul emoțional decât pentru cel fizic.
- Durerea este durere.
Durerea este durere, fie ea fizică sau verbală. Și dacă nu vă opriți agresorul, veți continua să fiți abuzat. Studiile arată că o persoană care a suferit abuzuri în copilărie este cu 36% mai probabilă să fie abuzată de partenerul lor la vârsta adultă.
- Cel mai rău dintre toate, vă poate determina să deveniți chiar voi un abuzator.
Cea mai gravă parte a victimei abuzurilor verbale și emoționale este că s-ar putea să ajungă să fir ea însăși abuzator. Abuzarea altora ar putea deveni modalitatea de a face față abuzurilor cu care s-a confruntat.