Tabu
HEALTH

Accident vascular cerebral: acest tip de durere te-ar putea alerta, conform unui studiu

Potrivit unui studiu danez, persoanele care suferă de dureri larg răspândite ar avea un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral ischemic. 

Accidentul vascular cerebral ischemic apare atunci când un cheag blochează un vas de sânge, împiedicând fluxul de sânge către creier. 

Persoanele care suferă de migrene ar fi mai expuse riscului

Cercetătorii de la Universitatea din Aarhus, Danemarca, consideră că persoanele cu migrenă au un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic sau un atac de cord înainte de vârsta de 60 de ani. Rezultatele lor sunt publicate în jurnalul Plus One.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii s-au bazat pe dosarele medicale daneze culese între 1996 și 2018. Ei s-au concentrat pe informații de la persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Pentru a identifica persoanele care suferă de migrenă, cercetătorii au folosit date despre tratamentele durerilor de cap. Ulterior, cercetătorii au identificat persoane care au suferit un infarct sau un accident vascular cerebral ischemic și un accident vascular cerebral hemoragic (adică ruptura unei artere cerebrale). Apoi, au comparat aceste date cu cei care suferă de dureri de cap și cu restul populației.

Accident vascular cerebral, infarct miocardic: femeile cu migrenă sunt mai expuse riscului

Autorii au observat apoi că bărbații și femeile care sufereau de migrenă aveau un risc mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ischemic. În plus, autorii subliniază că femeile au un risc „puțin mai mare” de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral hemoragic decât bărbații cu migrene sau restul populației.

„Migrena a fost asociată cu un risc crescut similar de accident vascular cerebral ischemic la bărbați și femei tineri. Cu toate acestea, migrena poate fi asociată cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral hemoragic numai la femei”, a declarat cercetătorul post-doctoral și autorul principal al studiului Cecilia Hvitfeldt Fuglsang, potrivit Femme Actuelle.

Boli cardiovasculare: cercetătorii solicită dezvoltarea de terapii preventive la persoanele cu risc

În concluziile lor, autorii estimează că femeile suferă de migrene mai des decât bărbații. Ei subliniază însă că, în contextul cercetărilor lor, s-au bazat doar pe persoane care făcuseră pasul de a lua un tratament pentru a-și vindeca durerile de cap, ceea ce exclude din analiză pacienții care suferă de cefalee și care nu iau medicamente pentru a calma durerea. Această limitare a studiului ar putea duce la subestimarea rolului migrenelor în aceste complicații de sănătate.

Cercetătorii consideră că identificarea celor cu risc crescut este esențială pentru a facilita terapiile preventive direcționate din cauza severității atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, ambele putând duce la dizabilități și chiar la deces.

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Semințele de chia: care sunt beneficiile lor pentru sănătate și cum să le consumăm?

Andreea Damian

Posibil tratament împotriva noului coronavirus din China

Andreea Damian

5 motive pentru care iti este mereu foame – partea a III-a

realitatea

Bucataria dietetica – Legume la cuptor cu mozzarella

realitatea

Ce înseamnă dacă ți se văd tendoanele de la mână

Andreea Damian

Burgerii, fructele, pâinea: cele 10 alimente pe care ar trebui să le cumperi doar dacă sunt organice

realitatea

Scrie un comentariu