Calitatea apei pe care o bem este una dintre preocupările noastre majore. Dacă apa de la robinet nu este mai puțin pură sau mai puțin bună decât cea vândută în sticle, ar trebui totuși consumată corespunzător.
Mai ecologică și mai puțin costisitoare decât cea vândută în sticle, apa de la robinet atrage din ce în ce mai multe persoane.
Pentru a asigura calitatea apei, este încă necesar să adoptați zilnic reflexe simple și să evitați anumite capcane. Printre acestea, cea a fierberii apei pentru a găti pastele, orez sau chiar a pregăti o ceașcă de ceai.
Nu lăsați apa să curgă înainte de a folosi apa de la robinet
Ți-e sete și în mod natural mergi la robinet pentru a-ți umple paharul cu apă? De îndată ce robinetul este deschis, îți poziționezi paharul sub jet… Mare greșeală! Potrivit experților, cel mai bine este să „lăsați apa să curgă înainte de a o folosi pentru băut sau pentru gătit”. Și asta mai ales după o absență prelungită sau dacă locuința ta are conducte de plumb.
Ca o reamintire, multe case sunt încă echipate cu țevi învechite sau neconforme: milioane de gospodării au încă țevi de plumb.
Care sunt riscurile?
Lăsarea apei de la robinet să curgă înainte de utilizare ar reduce conținutul de plumb din apă. Deși este prezent în cantități foarte neglijabile în resursele de apă subterane și de suprafață, este important să se limiteze expunerea acestuia. Acest metal neurotoxic poate provoca o scădere a abilităților cognitive, hiperactivitate, întârziere în dezvoltare, probleme de comportament, scăderea acuității auzului la copiii sub 6 ani și la cei care urmează să se nască. De asemenea, poate promova tulburări digestive, renale sau hormonale. Ca să nu mai vorbim de bacteriile care s-ar putea să se fi depus în țevile tale când ești plecat.