În 1999, radiologul Nicola Strickland a plecat într-o vacanță în insula Tobago, un paradis tropical cu plaje idilice, pustii. În prima ei dimineață acolo, a plecat în căutare de scoici și de corali în nisipul alb, dar lucrurile a luat o întorsătură foarte urâtă.
Împrăștiate printre nucile de cocos și mango de pe plajă, Strickland și prietena ei au găsit niște fructe verzi cu miros dulce, care semănau cu niște mere. Amândouă au făcut greșeala să muște din ele. După câteva momente, gustul, la început placut, s-a transformat într-unul amar, într-o senzație de arsură acută. Le durea gâtul îngrozitor. Durerea era atât de mare, încât cu greu femeile își mai puteau înghiți propria salivă.
Fructul aparținea celui mai toxic arbore de pe Pământ. Copacul morții, pe numele său științific Hippomane mancinella, poate fi găsit în America Centrală, Caraibe și anumite părți din America de Sud.
Absolut orice parte a acestui copac e toxică, extrem de otrăvitoare, iar „interacțiunea și ingerarea oricărei părti a acestui copac poate fi letală”, arată Florida Institute of Food and Agricultural Sciences. De vină e seva lăptoasă care hrănește acest arbore, seva care ajunge atât în frunze, cât și în fructe. Simplul contact cu orice parte a acestui copac produce arsuri severe. Chiar și fumul provenit în urma arderii lemnului acestui copac poate duce la orbire temporară.
În mod normal, acești copaci au desenate pe trunchi niște cruci roșii sau câte un inel de aceeași culoare ori au în imediata vecinătate avertismente. Nu însă peste tot!
2 comentarii