Cercetătorii au explorat legăturile dintre calitatea dietei, creier și sănătatea mintală. Ei sugerează că o alimentație proastă ar putea duce la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea.
În întreaga lume, 284 de milioane de oameni suferă de tulburări de anxietate, iar 264 de milioane de depresie, potrivit cifrelor de la Public Health France. Pentru a avea grijă de sănătatea ta mintală, există diferite soluții. Printre acestea, evitarea consumului de stimulente precum alcoolul sau cafeaua, de a dormi bine, de a practica o activitate fizică regulată sau chiar de a adopta o dietă echilibrată.
În ceea ce privește beneficiile unei diete sănătoase asupra sănătății mintale, un studiu publicat în mai 2024 în revista Nutrients a evidențiat în special beneficiile dietei mediteraneene asupra stresului și anxietății. Noua lucrare publicată în revista Nutritional Neuroscience a analizat, de asemenea, această întrebare și, mai precis, legăturile dintre calitatea dietei, creier și sănătatea mintală.
Cercetătorii au pornit de la următoarea premisă: tulburările mentale comune, cum ar fi anxietatea și depresia, pot fi asociate cu modificări ale creierului. În plus, „a fost observată o îmbunătățire a simptomatologiei tulburărilor mintale comune la persoanele care au aderat la diete de înaltă calitate”, scrie în studiu.
Ca parte a acestei cercetări, oamenii de știință au fost, prin urmare, interesați de legăturile dintre calitatea alimentelor, creier și sănătatea mintală. Pentru a face acest lucru, 30 de voluntari au fost împărțiți în două grupuri: primul a trebuit să adopte o dietă descrisă ca „scăzută” calitativ, iar al doilea o dietă calitativ „ridicată”. Toți participanții au fost apoi supuși unei examinări pentru a vizualiza țesutul cerebral.
Dieta necorespunzătoare duce la modificări ale creierului legate de anxietate și depresie
Rezultat: voluntarii care adoptaseră o dietă de calitate scăzută aveau „concentrații reduse de acid gamma-aminobutiric (GABA) și concentrații mari de glutamat (GLU) (neurotransmițători, nota editorului) în cortexul prefrontal medial, precum și o substanță cenușie redusă ca volum în girusul precentral drept”. Studiul precizează, de asemenea, că s-a observat o asociere semnificativă între creșterea ruminației – adesea legată de anxietate – și scăderea volumului materiei cenușii.
Cu alte cuvinte, „persoanele care consumă o dietă nesănătoasă – bogată în zahăr și grăsimi saturate – au un dezechilibru între neurotransmisia excitatoare și inhibitorie, precum și un volum redus de substanță cenușie în partea frontală a creierului”, rezumă dr. Piril Hepsomali, principalul autor al studiului, într-un comunicat de presă al Universității din Reading, înainte de a adăuga că „această parte a creierului este implicată în probleme de sănătate mintală precum depresia și anxietatea”.
O dietă de proastă calitate ar putea duce astfel la modificări ale creierului asociate cu depresia și anxietatea.
Sursa: Tabu.RO