Tabu
LIFESTYLESlider

Aceste semne demonstrează că ai o prietenie toxică

Unele prietenii, recente sau vechi de zeci de ani, nu sunt întotdeauna bune și nu îți aduc niciun beneficiu. Din contră, te sleiesc de putere și te fac să te simți mizerabil. Identificarea unei prietenii dăunătoare nu este întotdeauna ușoară!

Prieteni care te atacă, fac observații disprețuitoare, față de care suntem răspunzători, care lipsesc atunci când avem nevoie de ei, dar ne cer să fim complet disponibili, ne rănesc și au anumite comportamente care ne fac să ne punem multe întrebări. Acestea sunt indicii că există un dezechilibru în relație care poate dovedi chiar și o așa-zisă prietenie „toxică”. Termenul poate fi înspăimântător, dar în realitate, el rezumă pur și simplu o legătură cu celălalt care nu ne mai mulțumește sau chiar ne face să suferim. Poate fi o sursă de disconfort sau control, resimțită de una dintre cele două persoane. Anumite semne evidente ne arată că avem o prietenie toxică.

O inegalitate în relație

A da mult celuilalt, dar în schimb primești mai puțin sau poate nimic, demonstrează că relația întreținută cu celălalt nu este sănătoasă și acest dezechilibru îi conduce pe cei doi protagoniști la pierderea lor. „Reciprocitatea, mutualitatea, este esențială într-o prietenie”, explică Marion Blique, psiholog clinician și autor al Oprirea relațiilor toxice. Trebuie să te simți respectat și susținut la fel de mult cât îl respecți și îl susții pe celălalt. Dacă prietenia este prea dezechilibrată, devine rapid o povară.

O schimbare de comportament

Prin mimică, prin experiențe sau pur și simplu pentru că învățăm de la celălalt, este destul de normal ca unele dintre atitudinile noastre sau modul nostru de funcționare să se schimbe. Dacă aceste schimbări sunt pozitive, cu atât mai bine. Feriți-vă, totuși, de cuvinte sau acțiuni contrare valorilor noastre. „Unii oameni îl pot împinge pe ceilalți către căi periculoase”, comentează Danièle Brun, psihanalist și profesor la Universitatea din Paris. Le putem urmări pentru că avem impresia că luăm o distanță de ceea ce știam înainte, impresia de a ne detașa de ceva cu care eram obișnuiți, dar trebuie să fim atenți să nu transformăm cu orice preț imaginea pe care o avem despre noi înșine.

Aveți grijă să nu transformați cu orice preț imaginea pe care o aveți despre voi înșivă.

DANIÈLE BRUN, PSIHANALIST

Investiți excesiv în relația de prietenie

Apărarea constantă a unui prieten, chiar și în fața criticilor constructive din partea celor din jur sau punerea acestuia pe un piedestal, trebuie să alerteze. „Într-o relație de prietenie, există întotdeauna un efect care intră în joc și, uneori, chiar și pasiune”, susține psihanalista Danièle Brun. Este foarte greu să te detașezi, să faci un pas înapoi și să îl vezi pe celălalt fără concesie. Idealizarea celuilalt este o problemă. „Este important să vedem oamenii așa cum sunt, cu calitățile lor, dar și cu greșelile lor și să nu negăm sau să minimalizăm lucrurile care pot face rău”, subliniază Marion Blique. Oamenii toxici au adesea arta de a înțelege ce vrem.

Prea multă negativitate

Prietenii toxici, pe lângă faptul că nu se descurcă niciodată bine, inspiră negativitate și îl trag pe celălalt în jos. „Nu pentru că suntem prieteni, trebuie să absorbim toată negativitatea celuilalt. Acționarea constantă ca un paratrăsnet poate fi extrem de împovărătoare și poate duce de la disconfort la depresie adevărată”, spune psihologul Marion Blique. Mai ales că acest tip de profil tinde să ignore sfaturile pe care încercăm să le oferim. „O prietenie adevărată este împărtășirea realității. Un prieten toxic îl aduce pe celălalt într-o realitate în care unul nu împărtășește, în care nu se poate acționa decât dacă celălalt decide să facă acest lucru”, continuă profesionistul.

Critici constante

„Nu ar trebui să faci asta”, „ar fi trebuit să spui asta”, „de ce nu faci asta?” … Multe observații pot fi prezentate ca sfaturi prietenoase, dar în realitate sunt critici nedorite care subminează încrederea și o diminuează în mod constant. Aceste observații sunt toxice, deoarece sunt invazive și critice.

Observațiile derogatorii sunt toxice, deoarece sunt invazive și critice.

MARION BLIQUE, PSIHOLOG CLINIC

O teamă de judecata celuilalt

Oricare ar fi motivele, teama lipsei de confidențialitate, teama că celălalt va râde sau teama de a părea vulnerabil, pot fi semne ale unei prietenii nocive. Este important să te simți respectat, văzut și înțeles. „În prietenie, există o relație reală de încredere care este stabilită. Din momentul în care se rupe, relația nu este sănătoasă. Principiul este același în schimb. Dacă nu poți vorbi fără să fii atacat sau să te simți vulnerabil, prietenia nu este benefică”, își amintește Marion Blique.

Disconfort

A te simți inconfortabil cu unul dintre prietenii tăi, supărat, animat sau deprimat după ce i-ai văzut, dovedește că relația nu mai funcționează sau că este toxică. În prietenie, ar trebui să ne simțim liberi, să ne simțim bine, să ne ajute să ne îmbunătățim dacă este necesar. În caz contrar, înseamnă că ceva nu este în regulă. Nu o percepem neapărat mental, dar ceva din corpul nostru ne spune că această relație nu ne face bine.

Un sentiment de vinovăție

Noțiunea de libertate de mișcare și de spirit este esențială într-o prietenie. „Când te simți obligat să-l vezi pe celălalt, când te forțezi și te simți vinovat pentru că nu ai făcut-o, trebuie să fii atent: este începutul unei relații toxice”, avertizează psihologul Marion Blique.

ARTICOLE SIMILARE

Cătălin Crişan, DECLARAŢIE ŞOC despre fostele SOŢII

Eva Longoria dezvăluie secretele unei vieți fericite și echilibrate

Andreea Damian

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit

Andreea Damian

Serena Williams și-a schimbat look-ul după eșecul de la Wimbledon

Andreea Damian

Adidași buni de aruncat la gunoi, vânduți de Gucci la un preț „nesimțit” de mare

Andreea Damian

Radu Banciu, catre Mircea Badea: “Ai prezentat ecografia cu copilul, dar dintr-un handicapat nu are ce să iasă”

Scrie un comentariu