Pare o scenă obișnuită din parc: copii și adulți se joacă pe balansoarele roz, râzând nepăsător și discutând între ei. Dar realitatea din spatele acestor imagini doare! Doare cu atât mai mult cu cât părinți și copii sunt separați de zidul pe care președintele Donald Trump l-a ridicat la granița Statelor Unite cu Mexic.
„Locul de joacă” de la hotarele celor două state reunește membrii aceleași familii. Soldaţii care patrulează în zonă nu par să fie deranjaţi de modul în care se distrează migranţii. Nu se ştie însă cât timp vor fi permise instalaţiile.
Ideea pentru Teeter-Totter Wall aparține lui Ronald Rael, care este profesor de arhitectură la University of California, Berkeley și Virginiei San Fratello, profesoară asociată de design la San Jose State University, după cum arată CNN.
Cei doi au venit prima oară cu ideea în 2009, când au prezentat un balansoar la granița dintre două țări în cartea „Borderwall as Architecture”, carte care utilizează „umor și inventivitate pentru a adresa inutilitatea construirii de bariere”. La zece ani de la desenele lor conceptuale, ideea lor s-a transformat în realitate. Rael și echipa lui au transportat mai multe balansoare la granița dintre Sunland Park, New Mexico, și Ciudad Juárez, Mexic.
Orașul New Mexico este, de asemenea, locul în care o miliție a reținut migranții în acest an și unde un grup privat și-a construit propriul zid de frontieră folosind milioane de dolari strânși într-o campanie GoFundMe. Dar, de-a lungul unei alte întinderi a graniței din Sunland Park, scena a fost dramatic diferită.
Rael a salutat „bucuria, entuziasmul şi ideea de a fi împreună la frontieră”, într-un mesaj publicat pe Instagram. Într-un videoclip şi în mai multe fotografii publicate pe Instagram apar adulţi şi copii care se amuză pe balansoare.
Cei doi activiști spun că aceste balansoare reprezintă o analogie a efectelor pe care le au deciziile politice. „Dacă faci ceva aici se reflectă şi în partea cealaltă. Aşa se întâmplă şi în politică. Atunci când se întâmplă ceva într-o ţară, efectele se resimt şi în cealaltă ţară”, a spus Ronald Rael.
Zidul de la graniţa dintre Mexic şi SUA a fost un obiectiv prioritar în timpul campaniei electorale a lui Donald Trump. Deşi a generat o criză politică la Washington, acesta nu a renunţat la idee.
2 comentarii