Conform ultimelor studii, zahărul contribuie anual la aproape 35 de milioane de decese în toată lumea şi este atât de periculos încât ar trebui să fie controlat prin impozitare şi legislaţie aşa cum sunt ţigările şi alcoolul.
„Nu ne dorim o interdicţie. Nu pledăm pentru o impunere majoră din partea guvernului. Ceea ce vrem este, de fapt o creştere a opţiunilor pe care oamenii să le aibă prin crearea unor produse alimentare care nu au un nivel crescut de zaharuri, care să fie uşor şi ieftin de procurat.” – a declarat Dr. Laura A. Schmid pentru Nature.com
Dacă până acum zahărul era considerat un aliment aflat pe lista neagră a caloriilor, cercetătorii avertizează că poate fi toxic, produsele zaharoase fiind responsabile de boli precum cele de ficat, de inimă, obezitate şi cancer.
Mai mult, cercetătorii subliniază că obezitatea a devenit o problemă mai mare decât malnutriţia şi că zahărul nu doar îngraşă dar şi modifică metabolismul, creşte tensiunea arterială, dezechilibrează nivelul hormonal şi afectează ficatul.
Din materialul „Adevărul toxic despre zahăr” oferit de cercetători ziarului Nature mai reiese şi un fapt îngrijorător şi anume că zahărul este la fel de toxic ca alcoolul dacă se consumă în exces, iar în ultimii 50 de ani, consumul de zahăr s-a triplat, iar pe glob sunt mult mai multe persoane obeze decât malnutrite.
Foto credit: Simon Howden (freedigitalphotos.net)