Vineri la București s-au deschis lucrările celei de-a VI-a CONFERINÅ¢E NAÅ¢IONALE DE SĂNĂTATE MINTALĂ A COPILULUI ÅžI ADOLESCENTULUI, cu participare internațională. Conferința s-a desfășurat în incinta Spitalului „Prof. Dr. Alex. Obregia“, între 11 și 12 septembrie 2009.
În cadrul Conferinței s-au prezentat și dezbătut lucrări cu privire la temele principale, respectiv “Abordările terapeutice multimodale pentru copiii și adolescenții cu profile atipice de dezvoltare (autism, ADHD și comorbidități)” și “Noile strategii de dezvoltare în Sănătatea Mintală a copilului și adolescentului”. Lucrările au fost deschise printr-o dezbatere cu tema “Construirea rețelei de Sănătate Mintală în România și primele programe pentru copii și adolescenți în ADHD și autism”, urmată de o conferință de presă. La lucrări au fost prezenți reprezentanți din partea autorităților sanitare, din partea Centrului Național de Sănătate Mintală, a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex. Obregia“ București, a Asociației Române de Psihiatrie a copilului și adolescentului, a Ligii Române pentru Sănătate Mintală, a Asociației pentru copii cu dizabilități „Norocel“, precum și medici, psihologi, asistenți, educatori, beneficiari.
Expert cu recunoaștere internationala, pediatrul Valerie Harpin din Marea Britanie a fost într-un turneu de trei zile în România, pentru a participa la schimbul de experiență cu privire la ADHD. “De fapt studiile au arătat că majoritatea copiilor cu ADHD au o calitate a vieții foarte scăzută, comparabilă cu cea a pacienților cu suferințe oncologice” declară Dr. Valerie Harpin, medic pediatru al Spitalului de Copii din Sheffield, care studiază impactul ADHD asupra vieții.
Dr. Daniel Popescu, Director Relații Publice în cadrul companiei Eli Lilly România, partener al manifestării, a declarat: “Compania Lilly s-a implicat în facilitarea dialogului interdisciplinar pe teme legate de Sănătate Mintală în general și de cea a copilului și adolescentului în special, conștientizând faptul că aceasta constituie o prioritate recunoscută de sănătate publică națională și europeană. Autismul și ADHD sunt unele dintre tulburările cele mai complexe ale copilăriei și de aceea ne implicăm atât de mult în derularea unor campanii educaționale. De asemenea încercăm să asigurăm accesul medicilor la cele mai noi cercetări și soluții terapeutice. Credem din tot sulfletul că lucrările prezentate aici, prin calitatea lor și schimbul de experiență, prin exemplele din munca de zi cu zi a specialiștilor vor reusi să influențeze modul în care aceste tulburări sunt abordate in România.