Tabu
HEALTHSlider

Aerul pe care îl respirăm ne mai poate aduce un cancer

Oamenii de știință au descoperit o legătură între nanoparticulele din aerul poluat și cancerul de creier pentru prima oară. Pe scurt, particulele minuscule produse prin arderea combustibilului pot ajunge în creier, crescând riscul apariției cancerului.

Particulele ultra-fine (UFP) sunt produse obținute prin arderea combustibilului, în special la vehiculele diesel, iar expunerile mai mari cresc în mod semnificativ șansele oamenilor de a face cancer. Lucrările anterioare au arătat că nanoparticulele pot intra în creier și că pot transporta substanțe chimice cancerigene.

„Riscurile de mediu precum poluarea aerului nu au o amploare mare – importanța lor vine pentru că toată lumea este expusă”, a spus Scott Weichenthal, de la Universitatea McGill din Canada, și autor principal al studiului. „Deci, atunci când înmulțiți aceste riscuri mici cu mulți oameni, dintr-o dată pot apărea multe cazuri. Într-un oraș mare, vom vorbi de un număr semnificativ, în special din cauză că aceste tumori sunt adesea fatale.”

Cercetările au analizat înregistrările medicale și expunerea la aer poluat a 1,9 milioane de canadieni adulți din 1991 până în 2016. Astfel de studii mari oferă dovezi puternice, deși nu există o legătură cauzală. Weichenthal a spus că corelația observată între cancerul de creier și nanoparticule a fost „surprinzător de consistentă”, dar, deoarece acesta este primul studiu, este important să se mai facă cercetări.

Descoperirea nanoparticulelor toxice abundente provenite din poluarea aerului din creierul uman a fost făcută în 2016. O revizuire globală de la începutul anului 2019 a arătat că poluarea aerului poate dăuna fiecărui organ și practic fiecărei celule din corpul uman.

Aerul toxic a fost legat de alte efecte asupra creierului, inclusiv scăderea coeficientului de inteligență, demență și probleme de sănătate mintală atât la adulți, cât și la copii. Organizația Mondială a Sănătății spune că poluarea aerului este o „urgență pentru sănătatea publică”.

Studiul, publicat în revista Epidemiologie, arată că o creștere cu un an a expunerii la aer poluat cu 10.000 nanoparticule pe centimetru cub a crescut riscul de cancer la creier cu mai mult de 10%.

 

ARTICOLE SIMILARE

Rihanna, reacții în urma apariției pe coperta revistei Harper’s Bazaar din China

Andreea Damian

Buna Vestire la MȚR ⎢ Expoziția „Crinii dragostei”

Ciocîrlan

Folosirea în exces a smartphone-ului distruge imaginația copiilor

Andreea Damian

Tânăr și neliniștit, vestea care va întrista fanii. O vedetă părăsește serialul după 36 de ani

Andreea Damian

Spălatul pe dinți după cafea poate dăuna sănătății orale: cât timp să aștepți înainte de a folosi periuța de dinți

Andreea Damian

Organizatorii show-ului Victoria’s Secret au luat o decizie care va afecta milioane de fani

Andreea Damian

Scrie un comentariu