Tabu
LIFESTYLESlider

Afacerile cu măști artizanale de pânză, în floare pe Facebook. De ce specialiștii nu recomandă aceste produse

Toți cei care, în această perioadă, caută măşti medicinale în farmacii se izbesc de acelaşi răspuns: „Nu mai avem!”. Încă de acum câteva săptămâni, stocurile farmaciilor au fost repede epuizate, ca urmare a cererii mari. Portalurile de vânzări abundă de anunțuri cu măști de protecție, la diferite oferte și la suprapreț, posesorii profitând de criza de pe piață și de răspândirea tot mai agresivă a virusului COVID-19.

Româncele sunt inventive și încearcă să facă speculă cu măști artizanale împotriva coronavirusului. Le confecționează din bumbac, dublat cu tifon, sau chiar le croșetează. Organizația Mondială a Sănătății nu le recomandă însă, deoarece materialele țesute nu asigură protecție, au urzeala prea mare și trec microorganismele. E ca și cum vinzi apă pe post de dezinfectant.

Produsul nu poate fi folosit la confectionarea mastilor medicale fara adaugarea unui strat suplimentar de polipropilena topita si suflata. (BFE99% melt-blown nonwoven fabric). Confectionarea fara acest strat suplimentar permite trecerea particulelor virusului prin porii mastii. Nu comercializam *** catre companii care nu detin tehnologie pentru lipirea celor 3 straturi.”, spune un furnizor de materiale tehnice nețesute.

Deoarece nebunia coronavirusului naște frică și panică, deschide unora și apetitul pentru câștiguri facile din afaceri speculative. Cum este această doamnă. A încercat să vândă pe un grup de pe Facebook măști confecționate din bumbac, atât pentru adulți cât și pentru copii. Cerea 10 lei pe o bucată.

În schimb, această doamnă a promis că donează o mască din bumbac cu protecție dublă la două cumpărate. Prețul unei bucăți – 5 lei. Altcineva și-a confecționat măști artizanale cu două straturi de tifon doar pentru ea și familie.

Din păcate utilizatorii sunt induși în eroare considerând că „pânza care e spălată și dezinfectată cu clor” poate fi folosită  ca să te protejeze de noul coronavirus. Sau dacă masca are 8-10 straturi de tifon și e utilizată 1-2 ore după ce a fost sterilizată în autoclave.

Ce măști se recomandă?

Organizația Mondială a Sănătății, precum și specialiștii, au atenționat că purtarea unei măști este doar o măsură de prevenție menită să limiteze transmiterea infecției respiratorii, fiind necesară și alte măsuri de igienă pentru ca oamenii să se protejeze în fața coronavirsului.

Ce trebuie să știm e că masca reutilizabilă din pânză e folosită de bicicliști și se comercializează sub denumirea de mască anti-poluare. În Hong Kong, măștile au devenit unul dintre simbolurile protestelor recente, iar guvernul central a propus interzicerea lor în spațiile publice. Varianta chirurgicală pe care ai văzut-o pe străzi doar blochează particulele mai mari de praf. Dacă vrei ca masca ta să fie eficientă împotriva poluării, trebuie să alegi un produs certificat N95 (standardul internțional împotriva particulelor Pm10 și Pm2.5). E aceeași mască recomandată pentru cei care riscă să ia coronavirus, cum ar fi personalul medical.

ARTICOLE SIMILARE

Mesajul misterios al Ioanei Ginghină! Ce a pățit actrița

Tabu Tabu

Bodyguardul lui Lady GaGa, ucis de poliţişti

Tudor Chirilă a ras de el, dar Fuego i-a dat o lectie de eleganta!

UltraOne face curăţenie pentru tine

realitatea

Adina Alberts are o soră măicuţă. Cum arată Daniela și ce a convins-o să se călugărească

Andreea Damian

Repetițiile la cea mai nouă producție a Théâtre du Soleil

Ciocîrlan

1 comentariu

Scrie un comentariu