Regimul de viata este foarte important pentru pastrarea starii de sanatate si pentru a amana imbatranirea.
Pentru a avea rezultate cat mai bune si mai rapide, e bine sa tineti cont de cateva sfaturi:
Nu va stresati!
Stresul cronic este responsabil de multe boli prin saracirea sistemului imunitar, ceea ce duce la infectii, imbolnaviri, aparitia semnelor vizibile de imbatranire. Stresul poate provoca fluctuatii ale tensiunii arteriale, care ar putea determina imbatranirea prematura a sistemului cardiovascular. Incercati urmatoarele strategii care va pot ajuta sa faceti fata stresului cotidian: Nu aduceti acasa problemele de la serviciu. Stresul la locul de munca nu trebuie sa va afecteze echilibrul familiei si al sanatatii, in ultima instanta. Practicati meditatia, respiratia profunda, atunci cand simtiti ca aveti probleme greu de depasit. Intoarceti-va de la serviciu, facand o parte a drumului pe jos, pe un traseu pitoresc. Plimbarea va poate linisti, natura va poate intari si ajuta la reducerea tensiunii acumulate.
Stabiliti-va obiective clare in viata fara sa tintiti prea sus. Adaptati-le la inzestrarile dumneavoastra si la puterea, capacitatea fizica si intelectuala pentru a le indeplini. Neimplinirile in sfera profesionala pot duce la stres. Anihilati-le cu o portie de umor, prin vizionarea unor spectacole adecvate, sau prin intalniri cu prietenii. Se stie ca rasul reduce stresul, calmeaza durerea, creste imunitatea si scade tensiunea arteriala.
Nu fiti sedentari!
Nu renuntati la activitatea fizica, in timpul liber, indiferent de anotimp si de starea vremii.
Ramaneti activi pana la varste inaintate, fie ca faceti exercitii fizice in mod regulat, fie ca faceti doar o plimbare zilnica sau gradinariti. Adaptati-va activitatea fizica la starea de sanatate si nu exagerati cu miscarea pentru a nu va obosi prea tare. Se stie ca persoanele care se angajeaza adesea la activitati fizice in timpul liber, cum ar fi, de exemplu, o plimbare cu bicicleta sau pe jos, in pas vioi, au un risc mai mic de boli de inima, comparativ cu persoanele sedentare, astfel mai amanand putin imbatranirea. Asadar, uitati de televizor si de calculator macar de doua, trei ori pe saptamana pentru a va dedica miscarii in aer liber. Doua ore pe saptamana petrecute in natura, facand miscare, exercitii, sporturi usoare, fara sa epuizeze organismul, duc la scaderea riscului de imbolnavire a inimii si a vaselor de sange cu 61%.
Nu uitati de magneziu! Acesta asigura o stare de buna functionare a sistemului circulator si a metabolismului lipidelor si glucidelor, are rol in contractia si relaxarea musculara, regleaza echilibrul calcic si impiedica formarea de calculi (renali, biliari). Magneziul este continut in legume verzi, in special in frunze (spanac, salata verde, urzici, ceapa verde), in produsele din soia (cum ar fi tofu), seminte, nuci, migdale, cereale integrale (orez brun), fasole, mazare, fructe (avocado, banane, caise deshidratate, smochine), crustacee. Cercetarile demonstreaza ca persoanele care au o dieta bogata in magneziu au un risc mai mic de boli de inima.
Protejati-va impotriva cancerului!
Cancerul este, in ultimii ani, una dintre principalele cauze de deces. Programul anti-cancer presupune un mod de viata echilibrat, o dieta variata, cu cat mai multe ingrediente naturale, ecologice, fara conservanti si aditivi, preparate adecvat pentru a nu elimina sau distruge vitaminele si sarurile minerale. La acestea se adauga miscarea, exercitiile fizice regulate. Este foarte important sa faceti controale periodice de sanatate, pentru a observa din timp orice modificare ce ar putea degenera intr-o imbolnavire grava. Suplimentati dieta cu vitamina D. Insuficienta acestei vitamine care se sintetizeaza doar la expunerea la soare, este una dintre cauzele imbolnavirii de cancer de colon, precum si alte tipuri de cancer. Vitamina D se gaseste in somon, ton, ulei de masline, iaurt, cereale.
Mancati colorat! Umpleti-va farfuria de legume cat mai divers colorate. In acest fel veti avea mai multe vitamine si minerale in dieta. „Dieta curcubeu” inseamna ca ingredientele sa fie cat mai variate, naturale si cat mai proaspete. Gatirea distruge o mare parte dintre calitatile lor. Cele mai multe studii arata ca exista o legatura stransa intre consumul de fructe si un risc mai mic de imbolnavire de cancer.
2 comentarii