Tabu
HEALTHSlider

Afla ce beneficii iti aduce zmeura pentru sanatate

August este luna in care cele mai multe fructe ale padurii sunt coapte. Zmeura, afinele, murele, toate acestea sunt accesibile si se pot gasi in natura in timpul drumetiilor de vacanta.

Toate fructele de padure se pot conserva si prin congelare. Puneti-le in cutii sau pungi de plastic la congelator. Este bine sa puneti doar cantitatea care se consuma la o masa. Dupa ce s-au dezghetat, fructele nu mai pot fi recongelate.

Beneficiile aduse de zmeura

Zmeura creste spontan in Europa, mai rar in Asia, prin locuri stancoase, luminisuri, zone defrisate, la munte si la deal. Astazi exista nenumarate soiuri de cultura. Zmeura a fost folosita inca din antichitate ca remediu pentru tratarea unor afectiuni. A fost foarte apreciata si in Evul Mediu, fiind cultivata in gradinile fiecarei manastiri, ca planta de leac cu virtuti nenumarate.

Fructele de zmeur sunt bogate bogate in substante nutritive, zaharoza, substante proteice, acid ascorbic. Sunt de doua ori mai bogate in proteine decat merele si perele.

Zmeura este un fruct foarte delicat, se depreciaza rapid dupa culegere, de aceea se recomanda consumarea ei cat mai rapid sau transformarea sa intr-un derivat: suc, sirop, dulceata, gem, lichior.

Frunzele tinere si mugurii de zmeur se folosesc la prepararea infuziilor sau a unor concentrate glicerinate, care se recomanda in tulburari glandulare.

In amestec cu frunze de fragi si de afin, frunzele de zmeur se recomanda in raceli, diabet, reumatism.

Afla-ce-beneficii-iti-aduce-zmeura-pentru-sanatate1Sos de zmeura

Ingrediente:

  • 500g zmeura
  • 250ml vin alb
  • 4 galbenusuri
  • 200g zahar

Curatati fructele de codite si frunze si treceti-le printr-o sita mai mare sau maruntiti-le cu un blender. Adaugati vinul si amestecati. Frecati galbenusurile cu zaharul, apoi incorporati amestecul in piureul de fructe. Omogenizati compozitia si puneti-o la foc mic, amestecand mereu, pana cand creste ca o spuma. Cel mai bine este s-o puneti la bain-marie. Luati vasul de pe foc si lasati sosul la racit. Acest sos se potriveste cu inghetate, casate, salate de fructe sau se poate turna peste prajiturelele uscate si biscuitii pentru ceai.

Afla-ce-beneficii-iti-aduce-zmeura-pentru-sanatate2

 

Sirop nefiert din zmeura

Puneti fructele zdrobite intr-un borcan mai mare. Adaugati 1 litru de apa la un borcan de 5 litri plin cu fructe. Acoperiti borcanul cu un tifon si lasati-l la fermentat intr-un loc insorit, timp de 7 zile. In tot acest timp agitati zilnic continutul borcanului. Dupa o saptamana, scurgeti sucul printr-o sita fina, puneti piureul de fructe ramas intr-un tifon ud si stoarceti-l bine. La 1 litru de suc obtinut adaugati ½ kg de zahar si un varf de cutit sare de lamaie. Ingredientele se pun intr-o oala mai mare. Cu o lingura mare de lemn se amesteca in vas pana cand tot zaharul este dizolvat. Se toarna apoi in sticle sterilizate, care se inchid etans. Daca se pune o cantitate de zahar mai mica, fermentatia poate sa continue incet si se obtine o bautura usor acidulata. In acest caz se formeaza deasupra siropului o spuma, ca un dup, care se elimina.

 

 

Afla-ce-beneficii-iti-aduce-zmeura-pentru-sanatate3Otet aromat cu zmeura

Ingrediente:

  • 500ml otet de mere
  • 150g zmeura proaspat culeasa
  • 2 crengute rozmarin
  • 1 lingurita amestec de boabe de piper (rosu, alb, verde, negru)
  • 1 lingura miere

Incalziti otetul amestecat cu mierea si piperul pana la punctul de fierbere, apoi luati-l de pe foc si turnati-l peste zmeura si peste rozmarin. Puneti acest amestec intr-un borcan cu capac, pastrati borcanul timp de 2 saptamani la soare, dupa care scurgeti otetul printr-o sita fina. Pastrati-l in sticlute de culoare inchisa, prevazute cu dop etans. Acest otet este potrivit cu salatele de vara, poate condimenta un sos de fructe, da o savoare deosebita carnii de peste sau pieptului de curcan care este fad in anumite preparate.

ARTICOLE SIMILARE

Mirela Vaida, probleme de sănătate după vacanţa din Delta Dunării

Andreea Damian

Bucataria Mexicana – un adevarat ospat plin de delicatese

realitatea

Portret al artistului la tinerețe: Daniel Alexandru Dragomir, coregraful care predă lecții de zbor spre alte lumi

Ciocîrlan

Vedete nascute pe 4 septembrie!

realitatea

Ce decolteu să alegi în funcție de tipul tău de corp

Andreea Damian

Cum să reaplici protecția solară fără să-ți strici machiajul

Andreea Damian

Scrie un comentariu