Copilaria este o perioada caracterizata de curiozitate si intrebari. Intrebarile copiilor pot fi pe cat de traznite, pe atat de diverse si complicate pentru adulti. Dupa seria de intrebari “de ce?”, urmeaza si intrebarile de tipul “cum?”. Copii devin curiosi si incep sa puna intrebari legate de modul cum au venit pe lume. Dupa primii trei ani de viata incepe faza Oedip, cand copiii spun ca vor sa se casatoreasca cu parintii de sex opus. Dupa faza Oedip urmeaza o perioada a realizarii diferentelor dintre fete si baieti si a curiozitatii exacerbate legate de procreatie. Discutiile despre sex cu copiii reprezinta sau ar trebui sa reprezinte un moment inevitabil in viata oricarui parinte. Din pacate, asocierea dintre sexualitate si pacat determina interiorizarea adultilor si jena de a vorbi despre sex cu copiii lor.
Astfel, daca unii parinti sunt deschisi cu copii lor si le vorbesc cu lejeritate despre sexualitate inca din copilaria timpurie, altii au o atitudine rezervata cand vine vorba de sexualitate si nu le ofera copiilor prea multe informatii. Sexualitatea nu este un subiect tabu, iar curiozitatea copiilor trebuie satisfacuta, deoarece acestia vor continua sa caute raspunsuri la intrebarile lor la scoala, gradinita, parc, pe site-uri sau reviste pentru adulti.
Un prim pas ar fi sa nu evitam zona genitala atunci cand vorbim despre corpul lor si sa folosim termenii exacti pentru organele genitale. Dupa ce sesizeaza diferentele dintre femei si barbati si devin constienti de identitatea lor sexuala, se nasc noi intrebari in mintea copiilor. In perioada 6-11 ani, copiii devin tot mai interesati de sexualitate, curiozitatile lor fiind determinate de ceea ce observa in jur. Trebuie sa le raspundem oferind suficiente informatii, vorbind despre dragoste, intimitate, relatii interumane, valori si responsabilitate. Discutiile simple, firesti, fara a oferi mai multe informatii decat cer ei sau a detalia viata sexuala a adultului, sunt cele mai potrivite. Intr-o atmosfera prietenoasa, punand accentul pe afectiune si relatiile interumane, trebuie sa le oferim copiilor informatii pentru a putea pregati dezvoltarea emotionala a copilului. Aceste discutii au un rol foarte important pentru ca pun bazele dezvoltarii emotionale si, urmate de alte informatii despre protectie in perioada adolescentei, ii pot asigura adolescentului o prima experienta sexuala intr-un cadru sigur oferit de relatia sa de iubire.
Vezi si:
http://www.tabu.ro/femeile-si-masturbarea-subiect-tabu/
http://www.tabu.ro/homosexualitatea-natura-optiune-trend/
http://www.tabu.ro/copile-care-fac-copii-un-subiect-tabu/