Tabu
CULTURE

“Alchimistul” la un nou record

Celebrul roman al autorului brazilian Paulo Coelho, „Alchimistul“, a reușit să stabilească, în săptămâna 21-27 septembrie, un nou record: este singura carte prezentă doi ani fără întrerupere în lista de bestselleruri New York Times.

Publicat pentru prima oara în 1988, în Brazilia, „Alchimistul“ a fost clasat ca unul dintre cele mai importante fenomene literare ale secolului al XX-lea. A fost numit bestseller internațional și s-a vândut în peste 35.000.000 de exemplare, în variante de traducere în 69 de limbi. Mai mult, dacă mai era nevoie și de confirmarea supremă, a fost chiar inclus în programa școlară a peste 30 de țări.

„Alchimistul“ a fost și este cartea cea mai bine vândută în 74 de țări, iar în 2008 i-a adus lui Paulo Coelho recordul Guiness pentru cea mai tradusă carte (67 de limbi în momentul acordării premiului). Una peste alta, cu mai mult de 100.000.000 de exemplare vândute în peste 160 de țări, Paulo Coelho este unul dintre cei mai citiți autori ai contemporaneității. În România Alchimistul este în continuare unul dintre bestsellerurile Editurii Humanitas, atingând, de la prima ediție din 2002, un tiraj de aproape 140.000 de exemplare. Cât e marketing și cât e valoare nici nu mai trebuie discutat pentru că în cazul acesta nu mai are relevanță. Coelho are cititorii lui, mulți, și în general, gusturile nu se discută când e vorba de o judecată de gust.

Alchimistul este o poveste frumoasă, un mic roman inițiatic dacă ar fi să-l încadrez undeva, o sinteză culturală, cu trimiteri livrești și toată recuzita de rigoare: teme literare, simbolistică, mitologie, personaje-simbol etc. Dacă e să vă recomand și eu ceva de genul acesta, eu prefer „Creanga de aur“ a lui Sadoveanu. Dar, în sfârșit, pe vremea aceea nu prea se stătea bine la capitolul marketing, altfel probabil că și Sadoveanu ar fi avut altă notorietate. Åži chiar și Frazer, tot „Creanga de aur“, carte-etalon pentru cine vrea să afle câte ceva despre gândirea magică și ceva mitologie.

 În încheiere, un pont: la mijlocul lui septembrie, la Editura Humanitas a mai apărut noul „Învingătorul este întotdeauna singur“, tradus în 42 de limbi la nici un an de la apariția în Brazilia.

ARTICOLE SIMILARE

Sărbătoritul zilei de 15 iulie

realitatea

Sportul salveaza vieti – eveniment caritabil Colectiv

realitatea

Actrițe atacate cu pietre pentru că s-au sărutat pe stradă

Andreea Damian

Cu nevinovată frenezie

realitatea

Lista completa a castigatorilor la GLOBURILE DE AUR 2014

realitatea

Discriminare rasiala – exista rase superioare?

realitatea

Scrie un comentariu