De departe cel mai vandut produs de machiaj din toate timpurile este rujul, indiferent de statutul social, venituri sau preferinte in materie de machiaj, nu cred ca existe o femeie care sa nu aiba macar un ruj in poseta sa. Cand a aparut rujul? Unde? Si ce controverse s-au format in jurul acestui produs, vom afla de la Alina Brailescu, care ne va ajuta si cu cateva sfaturi in functie de machiajul pe care il purtam.
Se pare ca rujul a aparut pentru prima oara in Mesopotamia, femeile isi colorau buzele cu argila rosie, oxid de fier, henna, sau chiar un amestec de iod, brim si manita. Multe dintre aceste combinatii erau fatale celor care le aplicau asa si-a castigat denumirea de “sarutul mortii”!
In Egiptul Antic, Cleopatra folosea un amestec compus din furnici zdrobite si carmin, lasate la macerat cu ceara. In Roma Antica, acest tip de produs era folosit cu scopul de a departaja clasele sociale, astfel doar femeile din inalta societate aveau voie sa il utilizeze. In anul 900 apare prima forma a rujului din zilele noastre, acesta a fost facut de un musulman, Abu al-Quasim al-Zahawai. Totusi istoria si ascensiunea acestui produs cunoaste urcusuri si coborasuri. Daca in Evul Mediu s-a bucurat de o popularitate sporita, odata cu raspandirea cultului ortodox acest produs de infrumusetare devine blamat iar, purtatoarele fiind considerate femei de moravuri usoare. Pana la domnia reginei Elisabeta I nu s-a mai auzit nimic despre el, insa curand va deveni din nou popular, insasi regina folosindu-l. Prin 1800 rujul a fost prezentat ca produs intr-un catalog, iar 100 de ani mai tarziu ii va creste productia. In anii 1930 apar primele lip gloss-uri produse de Max Factor. Astazi, etapele oricarui tip de machiaj includ si rujul.
Pentru machiajele in care dorim sa accentuam ochii, Alina ne sfatuieste sa folosim nuante nude pentru buze, altfel riscam sa avem un machiaj incarcat.
Pentru zi ne recomanda nuante de roz, piersica, orange, acestea imita cel mai bine culoarea buzelor. Daca optam in schimb pentru un pin-up sau glam make-up, ei bine, rujul rosu este cel mai potrivit, insa in functie de nuanta tenului il si alegem. Da, si eu m-am mirat cand am aflat, exista mai multe nuante de rosu? Alina ne confirma, si ne sfatuieste sa alegem o nuanta de rosu care sa contina si galben pentru tenul cu tenta galbuie. Culorile potrivite ar fi – corai, orange, rosu. Pentru tenul masliniu cea mai potrivita culoare ar fi rosu aprins. Insa, daca tenul tau are o tenta albastruie alege rujul care sa contina si albastru. Aici puteti opta pentru nuante de visiniu, marsala si pana la mov.
Daca vrei buze ombre foloseste doua nuante de ruj. Aplica rujul inchis sau culoarea cea mai intensa pe conturul buzelor, iar in centru aplica o culoare deschisa sau nude.
Daca vrei ca rujul tau rosu sa arate perfect atunci ia un corector si cu ajutorul unei pensule sau al unui betisor si contureaza-ti zona din jurul conturului. Vei obtine buze cu aspect mai voluminos si bine definite. In incheiere ne sfatuieste sa nu folosim rujul rosu daca avem buzele subtiri ci mai degraba un gloss care va da volum.