Au câștigat conservatorii cu tot cu Boris Johnson, poate cel mai misogin politician din lume după Trump dar a cărui victorie este cumva comparată cu cea a lui Margaret Thatcher, prima femeie aleasă în funcția de prim-ministru al Marii Britanii.
În Marea Britanie, sondajul la ieşirea de la urne, după alegerile de ieri, arată că premierul conservator Boris Johnson a obţinut majoritatea de care are nevoie pentru a finaliza Brexitul la 31 ianuarie. „Dacă rezultatele oficiale vor confirma previziunile exit-poll-urilor, Partidul Conservator va obţine 368 de locuri în parlament, ceea ce ar reprezenta cea mai categorică victorie de la cea repurtată de Margaret Thatcher în 1987.” transmitea RRA într-o corespondență de la Londra. Comparația cu Margaret Thatcher este chiar ironică într-un fel, data fiind problema cu misoginia de care e acuzat Johnson în nenumărate rânduri. Mai exact, într-o lume în care se vorbește din ce în ce mai mult despre egalitatea de gen, campania electorală conservatoare a fost foarte masculină: cu Matt Hancock și Michael Gove fiind cei mai vocali după premier. Iar faptul că toate femeile conservatoare care aveau un discurs cât de cât decent au părăsit partidul. Deși nu s-a pronunțat în campanie fățiș pe problema egalității de gen, dovezi despre opiniile lui Johnson despre femei pot fi găsite de-a lungul carierei sale. În 1996, în timp ce era jurnalist pentru Telegraph, Johnson a participat la o conferință a partidului Laburist și a scris un text în care trece în revistă calitatea „bunăciunilor” care erau prezente. În încercarea de a explica tendința femeilor de a se îndrepta mai degrabă spre laburiști (politic vorbind) decât spre conservatori Johnson sugerează că aceasta se datorează fie „eroziunii planificate a libertății masculine – cum ar fi încetarea dreptului de a bea în locuri publice”, fie din cauza „ Celei mai bizare promisiuni a laburiștilor, că femeile vor fi mai puțin respectate dacă Blair va ajunge la putere”.
El a concluzionat că motivul real pentru care femeile se îndreaptă către stânga este din cauza „nesatorniciei” lor naturale. De asemenea, Johnson și-a exprimat admirația pentru „bunăciuni” în birou, aducând pe biroul său un calendar Pirelli, care prezenta fotografii nud, în ciuda reclamațiilor colegielor de sex feminin. Mândrindu-se cu decizia sa, Johnson chiar le-a spus cititorilor Telegraph că acel calendar „a provocat ceva agitație”. Într-un text de rămas bun din Spectator marcându-și demisia, Johnson i-a oferit următorul sfat succesorului său. “Vei vedea o pereche de ochi negri care se uită la tine din celălalt colt al încăperii. Relaxează-te. Este doar Kimberly [Quinn, care era pe atunci editorul ziarului] cu câteva sugestii utile pentru stimularea circulației.” El l-a sfătuit pe succesorul său „dă-i două pălmițe la fund și trimite-o la plimbare”. Sonia Purnell, fostă colegă a lui Johnson, notează în biografia ei despre el: „În textele sale, femeile erau înfățișate fie drept niște „tute blondine” fie „niște prăbușite emoțional”
Într-un alt articol în care se plângea de reacția oamenilor la aflarea veștii morții Lady Diana, Johnson s-a lamentat: „Trăim într-o epocă în care feminismul este un fapt, în care faptul că te exprimi cu emoție în public îți aduce voturi”. „Prințesa este un simbol pentru fiecare femeie care s-a simțit vreodată nedreptățită de un bărbat”. Utilizarea de către Johnson a imaginilor sexuale despre femei a fost afișată cel mai proeminent în editorialul său din revista GQ, în care a trecut în revistă mașinile sale preferate de „agățat”. Când a descris experiența conducerii unui Ferrari F340, el a scris: „era ca și cum întregul ținut Hampshire s-ar fi pus pe spate și și-ar fi deschis picioarele lungi pentru a fi răvășit de armăsarul italian.”
În 2005, în timp ce făcea campanie pentru a deveni parlamentar conservator pentru Henley la alegerile generale, el le-a spus alegătorilor „votarea conservatorilor o vor determina pe soția ta să aibă sâni mai mari”. Și în 2012, în timp ce găzduia Olimpiada de la Londra în funcția sa de primar, Johnson a povestit despre experiența “magnifică” pe care a avut-o privind „femei semi-goale jucând volei pe plajă… strălucind ca vidrele umede”. Apoi, în 2013, Johnson a lansat Forumul Economic Islamic Mondial la Primăria Londrei. În calitate de primar a apărut alături de premierul malaezian Najib Razak, care a fost întrebat despre rolul femeilor în societățile islamice. Razak le-a spus jurnaliștilor: “Înainte de a ajunge aici, oficialii mei mi-au spus că cel mai recent raport universitar din Malaysia, o țară musulmană, arată că 68% dintre studenții din universitățile noastre vor fi femei” Boris l-a întrerupt sugerând că acestea: „Trebuie să găsească rapid bărbați cu care să se căsătorească”.
Boris Johnson a fost raportat anul trecut Comisiei de egalitate de șanse după ce a comparat femeile musulmane care poartă burqa cu „cutiile poștale” și tâlhari.
2 comentarii