In perioada de sarbatori, majoritatea “castigam” in greutate. Ce sa facem ca sa ne mentinem in forma, dar sa nu fim la dieta chiar si cand mesele sunt pline de delicatese? Pentru a afla mai multe, i-am cerut sfatul Florentinei Opris.
Tabu: De sarbatori toata lumea se gandeste la mese imbelsugate, la delicii culinare si la bauturi care sa le incante papilele gustative. Ce recomandari ai pentru persoanele care vor sa-si mentina silueta in aceasta perioada? Cum sa faca sa nu se simta ca si cum ar fi la dieta, dar nici sa se ingrase?
Florentina Opris: Prajituri, cozonaci, torturi… o bomba de calorii! Trebuie sa le inlocuim pe cat posibil cu fructe, sub forma cruda sau sucuri. Si apropos de bauturi, incercati sucul de portocale, ca tot se gasescste peste tot in perioada aceasta si eliminate, astfel, carbogazoasele, care contin foarte mult zahar si coloranti. Sa numai spun de alcool. Stiti cate calorii are un pahar de vin? 100. Asadar, sa nu exagerati cu vinul. Beti cate un pahar, doua de apa, inainte de masa cu 20-30 minute. O data asezate la masa, luati imbucaturi mici de mancare si mestecati bine. Nu va grabiti! Savurati gusturile. Faptul ca e iarna nu ar trebui sa va impiedice sa faceti miscare in aer liber. Si prin miscare ma refer la ski, patinaj, plimbari lungi, drumetii. Stiati ca o ora de patinaj sau ski poate consuma pana la 700 de calorii?
Care sunt alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie, in aceasta perioada?
In perioada rece, prefer sa mananc multe fructe uscate si sa ma bucur de beneficiile lor. Asa ma apar de viroze si raceli. Sunt adevarate rezervoare naturale de vitamine si minerale, care se traduc in energie pentru organism. De asemenea este foarte bine sa mancam zilnic un grepfrut deoarece deblocheaza arterele si curata sangele. Iarna, ca in orice anotimp, este indicat sa consumam alimente de culoare verde, proaspete. Incercati sa mancati cat mai multa salata, castraveti, broccoli, avocado si busuioc. Toate aceste alimente va ajuta sa aveti idei noi, sa fiti echilibrati si in armonie.
Care sunt alimentele pe care ar trebui sa le evitam?
Traim intr-o lume foarte agitata, asa ca majoritatea oamenilor nu au timp pentru o masa sanatoasa si nici nu-si pun problema unui program alimentar bine stabilit. Asta reprezinta o mare problema pentru echilibrul unui trup si un suflet sanatos si frumos. Fast-food-ul, patiseriile, si toate de acest gen au fost create special pentru aceasta categorie si trebuie evitate pe cat posibil. Carnea si dulciurile trebuie consumate cat mai rar. Trebuie sa mentionez ca este foarte important nu numai ce gatim, ci si cum gatim. Sfatul meu este să preparam un pic mai usor alimentele. Este foarte romanesc sa fierbem si sa rasfierbem mancarea. Facem mancare pentru o saptamana, o punem la frigider si apoi o tot reincalzim si asa ajunge sa numai aiba nicio valoare nutritionala, iar organismul nostru devine din ce in ce mai slabit si usor de atacat pentru virusi, stres, boli etc.
Se cunoaste faptul ca tii mult sa ai un stil de viata sanatos. Tu vei sta departe de alimentele traditionale romanesti? Ce va insemna pentru tine o masa de Craciun sanatoasa?
In primul rand, din meniul meu nu va lipsi cozonacul, dar sarmalele mele vor fi vegetariene. Imi place foarte mult bucataria romaneasca si este ok sa mancam ceea ce este bun, proaspat, gatit cum trebuie, dar sa nu facem excese.
Un obicei al meu este sa savurez dulcele ca o masa separata, nu imediat dupa ce mananc, iar la fiecare masa indiferent ce alimente contine, am fie o salata de cruditatati, morcov, telina, sfecla sau inainte cu 30 de minute beau un fresh de morcov, telina si sfecla. Asta voi face si de Craciun.
In al doilea rand, pentru mine o masa cu adevarat sanatoasa de Craciun este aceea langa familia mea, sarbatorind cu respect aceasta zi magica, plina de caldura, privind cu pozitivism in viitor. Asa imi hranesc sanatos si sufletul.