Dupa cum am spus si in prima parte a articolului, exista alimente care sunt benefice pentru femei si pe care ar trebui sa le consumam zilnic.
Iata, asadar, o parte din acestea:
Fructe uscate pentru potasiu si magneziu
Recomandate ca desert dulce si delicios, fructele uscate precum prunele, merele, stafidele, curmalele, smochinele, caisele, goji, afinele, merisoarele etc. – sunt o sursa importanta de minerale esentiale, precum potasiul si magneziul. Spre exemplu, 100 g de caise uscate contin o cantitate de cinci ori mai mare de potasiu decat cele proaspete.
Potasiul, alaturi de sodiu, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si la transmiterea impulsurilor nervoase (adica la o gandire clara si memorie buna), iar magneziul ajuta la fixarea calciului, prevenind astfel demineralizarea oaselor si osteoporoza.
Jumatate din cantitatea totala de magneziu se afla la nivelul sistemului osos, iar cealalta jumatate – in interiorul celulelor. Doza zilnica recomandata (DZR) de magneziu este de 320 mg/zi pentru femei de peste 31 de ani. In medie, 100 g de fructe uscate contin 70 mg de magneziu.
DZR de potasiu este de 4500 mg/zi.La 100 g de caise uscate contin 1162 mg de potasiu, adica o treime din DZR, iar 100 de grame de prune uscate sau smochine asigura 20% din necesarul zilnic.
Ardei gras pentru imunitate si impotriva ridurilor.
Pe lista vitaminelor antirid, primul loc este detinut de vitamina C care, impreuna cu vitamina E, formeaza sistemul antioxidant al pielii, neutralizand radicalii liberi care imbatranesc pielea si stimuland sinteza de colagen care previne aparitia ridurilor. Vitamina C mentine sanatatea tesuturilor, intareste sistemul imunitar si ajuta la absorbtia fierului. Este, de asemenea, un adjuvant puternic si la primele semne ale unei raceli.
Uitati insa de citrice cand vine vorba de vitamina C! Ardeiul gras rosu are de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, cu 142 mg in 150 g, in conditiile in care doza zilnica recomandata este 75 mg pentru femei (doza se tripleaza daca fumati).
Atentie, este valabil doar pentru ardeiul rosu crud! Sub actiune termica, vitamina C se distruge. Si un ardei gras verde de 100 g va asigura necesarul zilnic de vitamina C. Preferati o mancare putin mai picanta? Un ardei rosu iute contine cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala…
Ciocolata neagra pentru inima sanatoasa, antioxidanti si buna dispozitie.
Grecii au numit-o „hrana zeilor”, iar mayasii si aztecii considerau ca este de origine divina. In vremurile noastre, un studiu efectuat la Yale in 2008 concluziona ca zaharul si grasimile din ciocolata nu sunt benefice organismului, insa pudra de cacao poate fi recomandata fara ezitare. Prin urmare, cea mai buna varianta este cea neagra, cu peste 70% cacao, in cantitati mici.
In ciocolata exista, in doze mici, o multime de substante psihoactive, cu efect pozitiv imediat asupra bunei-dispozitii, care cresc sinteza se serotonina („hormonul fericirii”) si reduc anxietatea. Mai mult, alcaloizii continuti (cofeina, teofilina, teobromina etc.) sunt tonici si stimulanti, iar magneziul (20 mg in 10 g de ciocolata neagra cu 70% cacao) are efect antistres.
Intr-un studiu de mare amploare, cercetatorii din cadrul Institutului German de Nutritie, arata ca, prin consumul zilnic al unui patratel de ciocolata neagra, sunt reduse cu 40% riscurile de boli cardiovasculare si, implicit, cele de infarct si de accident vascular cerebral. In plus, pulberea de cacao are efect benefic asupra arterelor coronariene, pe care le dilata in numai 2 ore, imbunatatind astfel circulatia si activitatea inimii.
Cercetatorii de la Institutul Dermatologic European din Londra au descoperit ca flavanoizii din boabele de cacao au efect antiinflamator si antioxidant, adica anti-imbatranire, accelereaza rata metabolismului bazal si astfel stimuleaza arderea caloriilor. Efectul este valabil insa numai daca nu exagerati si faceti miscare!
Dr. Laura Ene, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Clinica de Nutritie KiloStop
Vezi si:
https://www.tabu.ro/alimente-recomandate-zilnic-femeilor-partea/
https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-3/
https://www.tabu.ro/detoxifierea-curatenia-de-primavara-organismului-partea-2/