În această vară, probabilitatea ca la micul dejun să consumi chipsuri de legume, smoothie-uri și fructe este mare.
După ce ai devorat un pepene galben și ai gustat două caise, nu te-ai simțit niciodată atât de sănătos la trup și la minte. Cu excepția faptului că mâncând prea multe fructe vara nu este neapărat o idee bună.
Descoperă mai jos falșii prieteni ai verii.
Chipsuri de legume
De când le-ai descoperit, nu te-ai oprit să le lauzi calitățile nutritive oricărui prieten care ar îndrăzni să aleagă chipsuri de cartofi. Cu toate acestea, realitatea este cu totul alta: „Chipsurile de legume sunt o bombă calorică. Deshidratarea legumelor le face să piardă toată apa pe care o conțin (adică între 85 și 90% din greutatea lor) și face loc carbohidraților – și deci zahărului – și lipidelor”, spune Florence Waxin, nutriționist dietetician la Paris.
Rezultat: chipsurile tale de sfeclă nu mai arată ca legumele proaspete de la stand și nu sunt decât o sursă (neinteresantă) de calorii. „Astfel, 100 g de legume reprezintă între 60 și 80 de calorii, în timp ce 100 g de chipsuri de legume echivalează cu 430 de calorii”, avertizează specialistul citat de Madame Figaro.
Fructele
Fructele au fost întotdeauna cei mai buni aliați ai noștri de vară. În timp ce fructele sunt surse de vitamine, fibre și minerale, „sunt și surse de carbohidrați simpli. Conțin între 15 și 25% din zaharuri asimilate direct de organism. Prin urmare, nu putem mânca atât cât ne dorim, altfel organismul stochează zaharurile”, subliniază Florence Waxin. Consumați mai multe fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele roșii sau pepenele verde. Bananele, strugurii și cireșele, care sunt foarte dulci, trebuie totuși consumate în cantități mici.
În cele din urmă, uită de tradiționalele „cinci fructe și legume pe zi”. În schimb, numără trei părți de fructe, pentru a fi distribuite pe tot parcursul meselor. Înțelegem un compot, un fruct întreg, o felie de plăcintă cu fructe sau chiar un pahar de suc de fructe. O porție de cireșe este echivalentă cu douăsprezece cireșe, în timp ce o porție de struguri are zece boabe.
Granite
Toată lumea a luat deja un sorbet sau o granita pentru a înlocui o înghețată. Eroare: „Desigur, înghețata conține smântână, lapte și zahăr în cantități mari, dar granita pe bază de sirop este adesea cu zahăr”, recunoaște nutriționistul dietetician.
Migdalele
„Este important de reținut că semințele oleaginoase (migdale, caju, alune, nuci, de exemplu) sunt foarte bune pentru organism: nucile sunt bogate în omega-3, iar migdalele sunt bogate în calciu. Dar nu trebuie consumat în exces, pentru că sunt foarte calorice”, subliniază Florence Waxin. Ideal este astfel să se limiteze consumul la zece sau douăsprezece migdale sau nuci pe zi.
Smoothie-uri
La fel ca fructele, totul este o chestiune de cantitate: „Un smoothie cu o piersică, trei caise și o portocală, echivalează cu trei părți de fructe. Prin urmare, trebuie să te limitezi la maximum un smoothie pe zi”, informează Florence Waxin. Totul depinde și de compoziție: dacă băutura conține fructe, zahăr și lapte, ai grijă să reechilibrezi mesele după aceea, pentru a nu avea prea mult exces de zahăr în aceeași zi.
Măslinele
Adesea uităm, dar fructul este foarte bogat în lipide. Să ne amintim că din el se face ulei… „De exemplu, 100g de măsline (aproximativ douăzeci din acestea), reprezintă o lingură și jumătate de ulei. Astfel, ideal este să te limitezi la mai puțin de zece măsline în timpul unui aperitiv. Bine de știut: măslinele negre sunt mai uleioase decât măslinele verzi, pentru că sunt mai mature.