Întâlnești alimente fermentate peste tot, dar cât de sănătos este să consumi varză murată sau kefir? Iată ce cred specialiștii. Alimentele fermentate cu conținut ridicat în bacterii bune aduc beneficii uimitoare sănătății. Nu ne referim doar la îmbunătățirea digestiei, ci și la imunitate, metabolism, greutate, chiar stare de spirit.
New York Times a numit recent alimentele fermentate una dintre marile tendințe alimentare pentru viitor. Kimberly Snyder, un nutriționist din Los Angeles care lucrează cu celebrități precum Drew Barrymore, Hilary Duff și Dita Von Teese recomandă clienților săi să mănânce alimente fermentate în fiecare zi. „Legumele crude, de cultură, sunt printre cele mai importante alimente din zilele noastre. Pe măsură ce echilibrul interior al bacteriilor bune este restabilit în corpul dvs., veți fi mai capabil să dați jos kg în plus. Pieleava avea un aspect la strălucitor și vă veți recăpăta energia.”, a spus experta.
Cu toate că nu sunt toate cunoscute în România, nu înseamnă că nu există sau că nu vi le puteți procura sau prepara. Iată care sunt cele mai bune surse de probiotice pe care le puteți găsi.
Miso
Este un produs traditional japonez, preparat din soia fermentată cu sare, orz sau orez brun. Se vinde ca pasta și se poate adăuga în supe ori cartofi și chiar smoothieuri. Conține multă vitamina K și proteine. Singurul dezavantaj ar fi conținutul de sare.
Iaurtul și kefirul
Acestea sunt deja incluse foarte frecvent în alimentația noastră de zi cu zi. Conțin până la 25 de miliarde de culturi de bacterii în fiecare pahar. Kefirul conține mai multe probiotice. Sunt și surse bune de proteine, calciu și vitamina D.
Tempeh
Este un soi de tofu cu gust ușor de nucă, tot un aliment fermentat din soia, abundent în fier, potasiu, magneziu, calciu și proteine și aminoacizi esențiali. Este o sursă completa de proteină vegetală, foarte ușor de digerat.
Kombucha
Este un ceai efervescent, creat natural din ceai negru, zaharuri naturale, bacterie și drojdie. El conține probiotice, vitamine B și acid acetic care ajută în reglarea glicemiei și apetitului.
Murăturile
Legumele se pot păstra foarte bine prin lacto-fermentație și sunt cele mai bogate în probiotice, spre deosebire de cele în oțet.
4 comentarii