Mamele care nu își alăptează copiii sunt expuse unui risc de două ori mai mare de a face diabet decât mamele care alăptează, susține un studiu recent publicat în Jurnalul American de Medicină. Explicația este simplă, prin alăptare se elimină o bună parte din țesutul adipos căpătat în timpul sarcinii în jurul abdomenului, una din cauzele principale ale diabetului.
Cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu sunt de părere că rezultatele sunt o explicație viabilă a faptului că îmbolnăvirile cu diabet de tip 2 sunt din ce în ce mai dese la femeile de vârsta a doua, având în vedere că numărul femeilor care aleg hrană artificială pentru copiii lor este din ce în ce mai ridicat. Studiul a fost efectuat pe un număr de 2.233 femei cu vârste cuprinse între 40 și 78 de ani.
Eleanor Schwarz de la Universitatea din Pittsburg, coordonatoarea grupului care s-a ocupat de acest studiu, a declarat: "Despre diete și exercițiile fizice putem spune că toate lumea știe că pot fi folosite pentru prevenirea diabetului de tip 2. Ceea ce se știe mai puțin e faptul că alăptarea previne această formă de diabet. Dintre femeile care au participat la studiu, un sfert din cele care nu alăptaseră dezvoltaseră această formă a bolii. Femeile care alăptează sau cele care nu au născut niciodată sunt expuse la riscuri de două ori mai mici!".
Studii anterioare care se axau pe procesul de alăptare au demostrat că femeile care alăptează sunt expuse unor riscuri mai mici de face infarct. O lună de alăptat scade cu 10 % riscul de a face diabet, tensiune arterială sau creștere a colesterolului.