Pe 5 decembrie, ca în fiecare an de la decesul artistului Johnny Hallyday din 2017, soția sa organizează un parastas la cimitirul Saint-Barthélemy. Este una dintre puținele defuncte vedete din lumea rock-ului care are un mormânt îngrijit zilnic. Pentru Le Figaro, Jean-Pierre Millot povestește despre misiunea sa specială, care este, mai presus de orice, o onoare.
Ce temă va alege în acest an? O chitară, o inimă sau o cruce multicoloră? „Va fi o surpriză.”, declară Jean-Pierre Millot. „Mai întâi, trebuie ca Laeticia Hallyday să-mi accepte ideea.”
De la decesul cântărețului, Jean-Pierre Maillot, amic al cuplului Hallyday, are imensa responsabilitate de a se ocupa în mod regulat de mormântul vedetei rock. La 6 500 km distanță de Paris, corpul neînsuflețit al cântărețului se odihnește pe draga sa insulă Saint-Barthélemy, într-un mic cimitir.
Ideea este de a păstra vie memoria acestei legende a muzicii. În special noaptea, când lumânările pâlpâpie, ele amintesc de tema focului, o referință constantă din concertele sale. „Există o adevărată dinamică în jurul mormântului său, iar Johnny și-a dorit asta.”, susține Jean-Pierre Millot.
În lumea artiștilor, aceast formă de omagiu permanent este foarte rară. În Statele Unite, atât mormântul lui Elvis Presley, cât și cel al lui Michael Jackson sunt încremenite în timp. Nu se țin parastase, nimeni nu le are în grijă. Doar Luis Mariano, înmormântat la Arcangues, în Țara Bascilor, are, la fel ca Johnny Hallyday, o persoană apropiată care vine să-i îngrijească zilnic mormântul și să-i ude florile.
La Saint-Barthélemy, data de 5 decembrie este una specială. Dis-de-dimineață, Jean-Pierre Maillot curăță marmura mormântului și își instalează deja faimoasele compoziții realizate cu mult timp înainte. La apusul soarelui, Laeticia îl urmează și organizează un parastas special. Înconjurată de apropiați, ea aprinde lumânările și dă drumul muzicii. Tot timpul alege melodiile fostului soț și muzica pe care acesta o iubea, de pildă, a lui Elvis.
Fanii se așază în spatele ei și își împart lumânările, aprinzându-le unii de la alții. „Nimeni nu cântă, este foarte sobru și intim.”, povestește Jean-Pierre Millot. „Anul trecut, am fost două sute. Anul acesta, nu avem nicio vizibilitate. Aeroportul este deschis, restaurantele la fel, dar este totuși complicat pentru fani să ajungă pe insulă. Cred că vom fi în jur de 50, dar iarăși va fi o surpriză.”
Pe insulă, acest apropiat al politicianului Bruno Magras este cunoscut drept „lupul alb”. În calitate de editor, el se ocupă de un ghid de 400 de pagini distribuit pe toată insula, în special, în hoteluri și vile. L-a întâlnit pe Johnny Hallyday în 1975 și ține ca mormântul amicului său defunct să fie mereu într-o stare bună.
„Astăzi, sunt mai puțin fani care vin din metropolă din cauza virusului, dar în mod normal, vin și câte 120 de oameni pe zi. Fiecare îi aduce o mică ofrandă, o placă ori o pietricică gravată…Dacă las totul la voia întâmplării, nimic nu mai e lizibil. Trebuie să aranjez totul pentru ca fanii să vadă un mormânt întreținut ca în prima zi. Numai eu mă ocup de el.” Și ne asigură: „Johnny și-a dorit asta. A fost un subiect pe care l-am discutat de-a lungul anilor.”
Sortează obiectele și le rulează. „Am 200 la depozit și le tot schimb. Când scrisul de pe pietricele se șterge, le arunc înapoi în mare.” Florile comandate de fani la trei florării de pe insulă le dispune deasupra mormântului în funcție de înălțime și culoare. Din cauza condițiilor meteo, ele țin cel mult trei zile.
Revine noaptea pentru a aprinde lumânările. Fanii știu asta și sunt adesea de față pentru a participa la această „iluminare”. Dimineața, merge din nou pentru a stinge ultimele flăcări. Este mult de muncă, dar după cum conchide chiar Jean-Pierre Maillot, „este, mai presus de orice, o onoare”.
sursa: Le Figaro