Tabu
HEALTHSlider

Amigdalită sau Covid-19: cum să diferențiem simptomele?

Angina este o infecție a amigdalelor și/sau a faringelui care se manifestă în principal ca durere în gât, înghițire dificilă și febră moderată. Simptome care pot fi similare cu cele ale Covid-19. Prin urmare, este foarte important să diferențiem semnele sugestive ale acestor două boli infecțioase în perioadele de criză de sănătate.

Covid-19 continuă să circule activ în România. Dacă pe perioada sărbătorilor, rata de infectare a fost una scăzută, iată că numărul de noi cazuri a început din nou să crească. Dar în timpul sezonului de iarnă, poate fi dificil să diferențiezi această boală de alte patologii care circulă în această perioadă. Acesta este motivul pentru care Faïza Bossy, medic generalist citat de Femme Actuelle, face un bilanț al simptomelor virusului SARS-CoV-2 și ale anginei.

Care sunt simptomele Covid-19?

Covid-19 se transmite prin secrețiile salivare emise de un purtător în timpul unei discuții, o criză de tuse sau un strănut. Acestea pot infecta și obiectele și suprafețele din apropiere. De aceea este esențial să vă spălați mâinile în mod regulat după ce ați intrat în contact cu orice suprafață.

Deși de obicei este mai frecvent să vă îmbolnăviți de o răceală , dureri de gât sau gripă în timpul iernii, în acest an poate fi mai dificil să distingem aceste infecții de cele cu Covid-19. Prin urmare, este important să cunoaștem simptomele cele mai recurente ale bolii, care se dovedesc a fi:

febră
dureri articulare și/sau musculare
cefalee
oboseală neobișnuită
dureri de corp
diaree
pierderea gustului (ageuzie) și a mirosului (anosmie)
transpirații nocturne
mâncărimea gâtului

Pacienții cu forme severe de Covid-19 au, de asemenea, dificultăți de respirație (dispnee) și/sau o senzație de constrângere în piept. Acești pacienți pot fi apoi internați în secția de terapie intensivă și plasați sub respirație artificială.

Există, de asemenea, simptome mai puțin frecvente ale virusului. În aprilie 2020, a fost lansată alerta privind riscurile de erupții cutanate precum degerături, urticarie sau roșeață. Cercetătorii americani au efectuat cercetări suplimentare, ca urmare a acestor constatări. Specialiștii au descoperit că aceste semne se dezvoltă în principal în degetele de la picioare. Apoi au redenumit acest eveniment „Covid Toes”. Conform analizelor lor, tinerii sunt afectați în principal de aceste simptome.

Un studiu publicat de The Lancet a observat alte semne mult mai rare asociate cu Covid-19, cum ar fi debutul surdității, căderea părului, sughițul persistent sau un impact semnificativ asupra funcțiilor creierului. Oamenii de știință au informat apoi despre existența unui declin psihic semnificativ, similar cu o îmbătrânire de un deceniu, în creierul unor persoane infectate. Pierderea vorbirii și a abilităților motorii se numără printre numeroasele simptome observate.

Angina: care sunt simptomele acestei afecțiuni?

Este o afecțiune frecventă și, în general, nu este gravă. În marea majoritate a cazurilor, această inflamație a amigdalelor și/sau faringelui este de origine virală, dar poate fi cauzată de bacterii, în special de streptococ de grup A. Acești germeni se pot transmite prin spută în timpul tusei sau strănutului, prin contact fizic apropiat sau obiecte contaminate cu secreții (batiste, mese, clanțe, jucării etc.).

Angina se poate manifesta ca durere în partea din spate a gâtului, înghițire dificilă sau chiar febră. Alte simptome pot apărea, cum ar fi rinită, tuse, răgușeală și dureri de cap. Există două tipuri de angină: roșie și albă. Prima se caracterizează prin mărirea amigdalelor roșii sau eritematoase. În ceea ce privește angina albă, aceasta se manifestă prin prezența unui înveliș albicios care acoperă amigdalele.

În cazul anginei, este foarte rar ca un pacient să dezvolte simptome digestive sau dermatologice. Aceste manifestări sunt mai frecvente la un pacient afectat de Covid-19.

Angina, Covid-19: cum se pune diagnosticul?

„Medicul va efectua un examen clinic în timpul consultației pentru a face distincție între angină și Covid-19. Medicul va asculta în special gâtul pacientului. Dacă observă că amigdalele sunt umflate, eritematoase sau acoperite cu un înveliș albicios, acesta suspectează angina pectorală. Această manifestare nu este patognomonică la pacienții infectați cu coronavirus”, spune dr. Faïza Bossy.

La examenul clinic, dacă medicul observă o pierdere a gustului și a mirosului, el sau ea va suspecta și o infecție cu SARS-CoV-2. Medicul medical va ausculta apoi plămânii pentru a detecta potențialele leziuni pulmonare. Când detectează o anomalie, își îndreaptă diagnosticul spre Covid-19, mai degrabă decât spre angină.

„Este interesant să întrebăm pacientul de când are aceste simptome diferite, deoarece perioada de incubație nu este aceeași pentru angină și Covid-19. Pentru coronavirus, se estimează că este de cinci până la șapte zile, în timp ce pentru angină durează de la dou la trei zile”, explică doctorul Faïza Bossy.

ARTICOLE SIMILARE

Alergia la polen – cele mai bune recomandări de la specialiști

Andreea Damian

Miranda Kerr a născut un băiețel. Este al treilea copil al fotomodelului

Andreea Damian

Andreea Bănică, nevoită să poarte sutien chiar și când doarme. Care e motivul

Andreea Damian

De ce unii oameni se nasc cu mici găuri pe urechi

Andreea Damian

Mihaela Borcea se recăsătorește la 13 ani de la divorțul de Cristi Borcea. Cine e bărbatul care o duce la altar

Andreea Damian

Cristina Cepraga a ratat un proiect în România și a rămas blocată aici

Tabu Tabu

Scrie un comentariu