Condamnarea avocate iraniane pentru drepturile omului și ale femeii Nasrin Sotoudeh la 33 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici de către justiția din Teheran este o nedreptate, este părerea organizației Amnesty International.
Sotoudeh va petrece în total 38 de ani după gratii, după ce în septembrie 2016, ea a fost condamnată, în absența sa, la cinci ani de închisoare într-un caz separat (acuzaţii de spionaj). „Este absolut șocant că Nasrin Sotoudeh urmează să petreacă aproape patru decenii în închisoare și că va primi 148 de lovituri de bici pentru munca sa pașnică în domeniul drepturilor omului, inclusiv apărarea femeilor care protestează împotriva hijabului forțat. Nasrin Sotoudeh trebuie să fie eliberată imediat și necondiționat, iar această sentință să fie anulată fără întârziere”, a declarat Philip Luther, directorul Amnesty International’s Middle East and North Africa Research and Advocacy.
Nasrin Sotoudeh a fost condamnată de justiția iraniană pentru o serie de infracțiuni printre care insultarea liderului suprem, spionaj, propagandă, renunțarea la hijab. Soțul ei, Reza Khandan, a scris pe Facebook că pedeapsa a fost de zeci de ani în închisoare și 148 de lovituri de bici.
Aceasta este cea mai severă pedeapsă dată unui apărător al drepturilor omului din Iran pentru care Amnesty International luptă ca s-o anuleze, sugerând că autoritățile își intensifică represiunea.
Cine este Nasrin Sotoudeh?
Este unul dintre cei șapte avocați care apără drepturile omului arestați în Iran anul trecut, în luna iunie. Înainte de reținerea sa, Nasrin Sotoudeh, în vârstă de 55 de ani, a reprezentat femeile care apăreau în public fără văl sau hijab.
Ea a fost închisă în 2010 pentru răspândirea propagandei și conspirație în dauna securității statului – acuzații pe care le-a negat – și a fost eliberată după ce a executat jumătate din mandatul ei de șase ani. Parlamentul European ia acordat premiul Sakharov pentru drepturile omului.