Câțiva angajați Amazon au declarat că retailerul online i-a amenințat că-I va concedia pe unii dintre ei pentru că au vorbit despre probleme de mediu. Angajații Amazon pentru Justiția Climatică au spus că lucrătorilor li s-a spus că încalcă politicile companiei.
Se întâmplă după ce doi angajați au atras atenția asupra faptului că gigantul american contribuie semnificativ la încălzirea globală prin furnizarea de servicii de cloud companiilor specializate pe petrol și exploatarea gazelor. Angajații cu pricina au fost Maren Costa și Jamie Kowalski și cred Amazon ar trebui să facă mai mult pentru a face față schimbărilor climatice.
Compania a spus că politica sa privind angajații care fac comentarii publice nu este nouă și îi vizează pe toți lucrătorii. „Politica noastră referitoare la comunicațiile externe nu este nouă și credem că este similară cu a altor companii. De curând, am actualizat politica și procesul aferent de aprobare pentru a face mai ușoară pentru angajați participarea la activități externe, precum discursuri, interviuri și utilizarea logo-ului companiei. La fel ca în cazul oricărei reguli interne, angajații s-ar putea să primească o notificare din partea echipei noastre de resurse umane dacă aflăm de o instanță în care politica nu este respectată.”
Conform spuselor celor doi, după publicarea articolului din octombrie, au fost chemați în ședință de către oficialii departamentului de resurse umane și juridic și au fost acuzați de încălcarea politicii de comunicații externe a companiei, se arată într-o postare pe Twitter. „Unii lucrători au primit apoi e-mailuri în care sunt amenințați cu concediere, dacă vor continua să vorbească despre afacerile Amazon”.
We must be able to speak up. Here is our press response to Amazon’s intimidation tactics. 3/ pic.twitter.com/7DqhCw09Yf
— Amazon Employees For Climate Justice (@AMZNforClimate) January 2, 2020
Angajații Amazon pentru Justiția Climatică sunt un grup de lucrători ai companiei „care cred că este responsabilitatea noastră de a ne asigura că modelele noastre de afaceri nu contribuie la criza climatică”. Grupul a cerut Amazon zero emisii până în 2030, să își limiteze activitatea cu companiile de combustibili fosili și să înceteze finanțarea politicienii și lobbyiștilor care neagă existența schimbărilor climatice.
Amazon, ca multe alte companii mari, s-a confruntat cu presiuni din ce în ce mai mari atât din partea publicului, cât și a propriilor lucrători ca să ia măsuri mai îndrăznețe pentru a aborda impactul său asupra mediului.
În mai, mii de angajați ai Amazon au folosit reuniunea anuală a acționarilor companiei pentru a-l chema pe directorul executiv Jeff Bezos ca să formuleze inițiativă largă privind schimbările climatice. Dar propunere a fost respinsă de acționari. În septembrie, Bezos a anunțat planurile pentru ca Amazon să fie complet alimentată cu energie regenerabilă până în 2030 și să aibă emisii zero de carbon până în 2040. A doua zi după acel anunț, peste 1.000 de lucrători și-au părăsit birourile pentru a se alătura Grevei climatice globale, precum și pentru a protesta împotriva politicilor de mediu ale Amazonului.