Stratul de gheață din Antarctica pierde de șase ori mai multă gheață în fiecare an în prezent față de 1980, iar ritmul se accelerează, a arătat unul dintre cele mai cuprinzătoare studii privind efectele schimbărilor climatice de pe continent.
Mai mult de jumătate de centimetru a fost adăugat la nivelurile globale ale mărilor și oceanelor din 1979, dar dacă tendințele actuale continuă, ele vor fi responsabile pentru o cantitate și mai mare în viitor, a constatat studiul NASA.
Studiul internațional a utilizat fotografii aeriene, date prin satelit și modele climatice care datează din anii 1970 în 18 regiuni antarctice pentru a obține cea mai completă imagine până în prezent despre impactul schimbărilor climatice. Acesta a constatat că, între 1979 și 1990, Antarctica a pierdut în medie 40 de gigatonne (40 miliarde de tone) din masa sa și asta în fiecare an. Între 2009 și 2017 a pierdut o medie de 252 de gigatone pe an. Acest lucru a adăugat 3.6mm pe decadă la nivelurile mării, sau aproximativ 14mm începând din 1979, arată studiul.
“Acesta este doar vârful aisbergului, ca să spunem așa”, a spus profesorul Eric Rignot de la Universitatea din California, Irvine și principalul autor al studiului publicat în Nature Geoscience. “Deoarece stratul de gheață din Antarctica continuă să se topească, ne așteptăm la o creștere a nivelului mării enormă în secolele următoare”.
Cel mai recent studiu arată că pierderea gheții din Antarctica de est a contribuit semnificativ la creșterea nivelului mării. “Sectorul Land Wilkes din estul Antarcticii a fost, în general, un participant important la pierderea de masă din gheață, chiar încă din anii 1980, după cum au arătat deja cercetările noastre”, a spus profesorul Rignot. “Această regiune este probabil mai sensibilă la climat decât se presupune în mod tradițional și este important de știut, deoarece deține mai multă gheață decât Antarctica de vest și peninsula Antarctica împreună”.
Cercetătorii nu au descoperit nicio schimbare semnificativă în căderea zăpezii pe întreg continentul, dar încălzirea nivelului mării a condus la accelerarea pierderii de gheață prin accelerarea ritmului de topire a ghețarilor de pe margine.
“Deoarece încălzirea climatică și epuizarea stratului de ozon vor încălzi și mai mult oceanele din acele sectoare, acestea vor continua să contribuie la creșterea nivelului apelor din Antarctica în deceniile viitoare”, a spus profesorul Rignot.