Tabu
HEALTH

Apa cu bicarbonat de sodiu, noua „tendință” în materie de sănătate. Care sunt riscurile

Adăugarea de bicarbonat de sodiu în apa de consum tinde să devină o „tendință” în materie de sănătate, după ce mulți dintre cei care au încercat soluția au împărtășit pe rețelele sociale că ingredientul le îmbunătățește performanța fizică și nivelul de energie, le ameliorează refluxul gastro-intestinal, plus multe alte beneficii. 

Experții spun că, deși practica poate fi utilă pentru diverse afecțiuni, beneficiile sunt trebuie privite cu precauție din cauza cercetărilor limitate referitoare la efecte, a riscurilor, dar și raportat la starea de sănătate fiecărei persoane în parte, potrivit CNN

Doar pentru că bicarbonatul de sodiu este produs natural nu înseamnă că este sigur să fie ingerat fără reglementări, spune Frances Largeman-Roth, nutriționist dietetician înregistrat și autor al „Everyday Snack Tray”.

În primul rând, trebuie punctat că bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină compusă din sodiu, hidrogen, carbon și oxigen, explicăt Grace Derocha,nutriționist dietetician și purtător de cuvânt al Academy of Nutrition and Dietetics, potrivit sursei citate.

Explicația datorită căreia se admite că bicarbonatul de sodiu ar putea fi util pentru probleme precum refluxul acid este legată de efectul de neutralizare a acidului.

Pe scara pH a acidității și alcalinității, orice are un pH mai mic de 7 este acid, în timp ce între 7 și 8 este neutru, iar orice substanță are Un pH între 8 și 14 este alcalină sau bazică.

Dieteticiana Grace Derocha subliniază că intervalul normal de pH pentru corpul uman, măsurat în sânge, este de la 7,35 la 7,45, precizând însă că anumite părți ale corpului și substanțe au propriul lor pH (cum ar fi pH-ul foarte acid al stomacului).

Ingerarea unei cantități prea mari de bicarbonat de sodiu, care are un pH alcalin de aproximativ 8,3, face să apară un dezechilibru.

Există studii care au arătat că ingerarea bicarbonatului de sodiu cu o oră sau două înainte de exercițiu poate îmbunătăți performanța în timpul a 12 minute de activități de intensitate ridicată, cum ar fi ciclismul, alergarea, canotajul, boxul și karate. Dar efectele asupra pH-ului ar putea dureze și până la trei ore, spune Hew-Butler.

Alte cercetări sugerează că bicarbonatul de sodiu poate încetini, de asemenea, progresia bolii renale. Constatările confirmat alte aproximativ 15 studii pe aceeași temă, dintre care unele au sugerat beneficii pentru calculii renali.  Totuși, unele studii clinice recente au sugerat contrariul. 

Sursa: Tabu.RO

ARTICOLE SIMILARE

Cultura migdalului pune în pericol albinele, iar lactatele ne fac rău. Deci, ce lapte ar trebui să bem?

Andreea Damian

Ce reţete delicioase poţi face cu mâncarea rămasă de la masa de Paște

Andreea Damian

Ce este Bergamota – fructul puțin cunoscut, dar foarte apreciat în vremuri de pandemie

Andreea Damian

Cum ne expunem la soare toamna?

realitatea

De ce alergarea cu telefonul mobil în mână este o practică riscantă

Andreea Damian

O companie chineză ar fi scăpat pe internet datele reale ale epidemiei cu coronavirus din China

Andreea Damian

Scrie un comentariu