Un grup de foști lideri mondiali a solicitat măsuri urgente pentru a preveni criza globală de sănătate, creând o tragică „generație Covid”, în contextul în care milioane de copii își pierd șansa la educație din cauza pandemiei.
Printre cei 275 de foști oameni de stat și politicieni importanți se numără trei foști premieri britanici – John Major, Tony Blair și Gordon Brown, un fost premier neo-zeelandez și fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon. Într-o scrisoare adresată liderilor țărilor din G20, guvernelor naționale și instituțiilor financiare globale, grupul cere măsuri concrete pentru a asigura că o generație de tineri și copii nu își pierd șansa la educație din cauza COVID-19.
În condițiile în care carantina generalizată se încheie peste tot pe mapamond, ei avertizează că 30 de milioane de copii din toată lumea ar putea să nu se mai întoarcă niciodată la școală din cauza pandemiei, conform unui raport al Unesco. Aceștia și-au arătat, de asemenea, îngrijorarea că cei mai săraci dintre copii, care din cauza carantinei și a învățământului la distanță sunt, practic forțați să nu mai participe la școală. Școala este, de asemenea, cel mai bun obstacol în calea căsătoriilor forțate la care sunt supuse milioane de fete adolescente, se mai arată în scrisoare, potrivit The Guardian.
Copiii care nu merg la școală vor fi exploatați
Foştii lideri şi economişti au mai atras atenţia că mulţi alţi copii neşcolarizaţi riscă să fie exploataţi, fiind puşi să facă munci periculoase. Agenţiile ONU au transmis că numărul lucrătorilor minori la nivel mondial a scăzut la 152 de milioane, de la 246 de milioane în 2000, dar există temerea că pandemia ar putea declanşa o primă creştere în 20 de ani, în contextul în care familiile se luptă să supravieţuiască crizei economice.
Foştii lideri au avertizat că apariţia unei stări de urgenţă în educaţie ar pune în pericol obiectivele globale de eradicare a sărăciei şi inegalităţii până în anul 2030 şi ar putea amâna cu ani buni progresele în ceea ce priveşte egalitatea de gen. Peste jumătate de miliard de copii nu se duc la şcoală din cauza măsurilor de carantină şi, deşi mulţi au beneficiat de cursuri online, lipsa accesului la internet i-a lăsat pe cei mai săraci dintre copii fără educaţie, se menţionează în scrisoare.
În cadrul propunerilor sale, grupul sugerează că fiecare țară ar trebui să se angajeze să protejeze cheltuielile de educație de prim rang, să acorde prioritate nevoilor celor mai defavorizați copii și să încurajeze mersul la școală. De asemenea, invită comunitatea internațională să sporească ajutoarele pentru educație, concentrându-se pe cei mai vulnerabili, să elibereze resurse pentru educație prin scutirea datoriei și Fondul Monetar Internațional să emită 1,2 miliarde de dolari din activul său de rezervă globală către țările care au nevoie de cel mai mult sprijin.