Tabu
HEALTHSlider

Apetitul tău are 7 „vârste” și oricine dorește să rămână în formă trebuie să le cunoască

Una dintre cele mai complicate relații pe care o are cineva este cu mâncarea. Nu întotdeauna mâncăm pentru că ne este foame. Mâncăm uneori pentru că vedem o mulțime de reclame în jurul nostru care conțin… mâncare. În plus, pofta noastră este trezită de mulți alți factori care nu au nicio legătură cu foamea.

Un studiu a subliniat că apetitul se schimbă în funcție de vârstă și cunoscând aceste etape ne ajută să ne îmbunătățim dieta și să facem față unor probleme precum creșterea în greutate.

Iată ce trebuie să știi despre fiecare „vârstă a apetitului”, astfel încât să poți lua măsurile necesare pentru a te menține sănătos!

0-10 ani

Obiceiurile alimentare dobândite în copilărie pot continua până la vârsta adultă. Un copil obez ar putea deveni un adult obez, dacă părinții nu iau măsuri. Este important să-i obișnuim pe copii să încerce alimente cu arome, texturi și culori diferite. Conform cercetărilor, copiii au aceleași comportamente alimentare ca și părinții lor, astfel încât mediul lor ar trebui să fie pozitiv, echilibrat și să conțină alimente sănătoase, cum ar fi legumele. De asemenea, este bine ca cei mici să aibă un control asupra porțiilor. Forțându-i să mănânce tot ce se află pe farfuria lor poate scădea capacitatea lor de a asculta semnele foamei și poftei de mâncare, ducând la creștere în greutate.

10-20 de ani

În timpul pubertății și adolescenței, apetitul crescut este influențat de hormoni. În această etapă, relația unui tânăr cu alimentele este legată de sănătatea și dezvoltarea sa. Această perioadă este esențială pentru a determina în viitor obiceiurile alimentare. Fără îndrumări adecvate, tinerii tind să prefere alimentele nesănătoase, al căror consum are consecințe care continuă până la vârsta adultă. Oamenii de știință au remarcat că adolescentele riscă să sufere de deficiențe nutriționale, deoarece în această etapă își dezvoltă capacitatea de reproducere.

20-30 de ani

Ca adult, schimbările stilului de viață pot provoca o creștere în greutate și apoi este greu să mai dai jos. În acest stadiu, organismul trimite semnale puternice pentru a mânca atunci când îți este foame, dar semnalele pe care le trimite pentru a refuza mâncarea atunci când este plin sunt foarte slabe. Studiul a explicat că acest lucru se datorează faptului că există atât de mulți factori fizici și psihologici care influențează apetitul, care încurajează oamenii să continue să mănânce chiar și atunci când nu le este foame. În această etapă, este important să înveți cum să-ți dezvolți un sentiment de sațietate, să asculți corpul atunci când nu îi mai este foame și, astfel, să eviti consumul excesiv. Acest lucru se realizează prin alegerea alimentelor bogate în fibre și proteine, care vă ajută să vă simțiți „plini” mai mult timp, spre deosebire de produsele bogate în zaharuri și grăsimi.

30-40 de ani

În acest moment al vieții, efectele stresului încep să se arate. S-a demonstrat că dificultățile vârstei maturității duc la schimbări în dietă și afectează pofta de mâncare. Unele trăsături de personalitate, cum ar fi perfecționismul, influențează comportamentul alimentar deoarece provoacă adesea anxietate. În această etapă, este esențial să schimbați orice obiceiuri alimentare proaste, indiferent dacă sunt în mediul de muncă sau acasă. Recunoașterea situațiilor care provoacă stres și minimizarea acestora vă va ajuta, de asemenea, să mâncați sănătos.

40-50 de ani

În această perioadă, va fi foarte dificil să schimbați ceea ce nu s-a schimbat până acum. Mintea dictează că trebuie să ai o dietă echilibrată și exerciții fizice, dar, în realitate, mănânci încă prost și excesiv. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în această etapă, apar problemele de sănătate care decurg din obiceiurile alimentare proaste, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol în sânge și diabetul.

50-60 de ani

După vârsta de 50 de ani, masa musculară începe să scadă progresiv și constant. Oamenii de știință numesc acest proces „Sarcopenie”. Consumând mai puțini nutrienți decât este necesar, nefiind activi fizic, chiar și menopauza acest proces accelerează. În această etapă, este esențială menținerea unei diete sănătoase, bogate în proteine. Cu toate acestea, mesele simple sunt adesea înlocuite cu altele care nu răspund nevoilor nutriționale ale oamenilor în această etapă, fie din lipsă de timp, fie din pierderea poftei de mâncare.

După 60 de ani

La bătrânețe, corpul devine fragil, iar kilogramele se pierde involuntar, deoarece dispare pofta de mâncare și foamea. În acest moment, alimentația este, mai mult decât orice, o experiență socială. Văduvia, lipsa familiei ș a resurselor împiedică savurarea mâncării. La acestea se adaugă alți factori, cum ar fi dificultățile de mestecat și alte boli. În această etapă, menținerea unei alimentații bune, ghidată de un specialist, este esențială pentru a prelungi speranța de viață.

ARTICOLE SIMILARE

Orașul din lume care a rămas fără apă, iar oamenii o primesc pe cartelă

Andreea Damian

Inhalatorul pentru tratarea astmului, la fel de rău pentru mediu ca și consumul de carne

Andreea Damian

Mihaela Rădulescu e nostalgică! De ce îi e dor vedetei?

Tabu Tabu

YouTube amendat cu 170 milioane de dolari în SUA pentru încălcarea confidențialității copiilor

realitatea

Fotografie Cristiana Apostol – Toamna

realitatea

5 trucuri să-ţi prelungeşti bronzul

Andreea Damian

Scrie un comentariu