Zilele trecute, experții în boli infecțioase citați de Time au avertizat că este prematur să presupunem că vremea caldă va opri răspândirea coronavirusului. Este prea devreme și pentru a estima cum va influența vremea caldă răspândirea virusului. Așadar, toate estimările sunt deocamdată inutile, spun specialiștii, deoarece virusul este nou, iar oamenii nu au o imunitate naturală pentru el. Apoi, chiar dacă virusul va deveni mai puțin activ în timpul verii, asta nu înseamnă că va dispărea.
Luându-se în considerarea cea mai scăzută rată de deces estimată pe baza datelor actuale, Covid-19, boala cauzată de coronavirus, se crede că ucide aproximativ 1-2% din pacienți, comparativ cu aproximativ 0,1% din cauza gripei sezoniere. Coronavirusul pare, de asemenea, să fie la fel de infecțios ca gripa și, probabil, mai mult, mai ales că nu există un tratament specific, vindecare rapidă sau vaccin. Cu toate acestea, există un domeniu în care experții speră că virusul se va comporta în continuare ca gripa, totuși, o dată cu creșterea temperaturilor.
„Acesta este un virus care afectează sistemul respirator și ne face întotdeauna probleme pe vreme rece, din motive evidente”, a spus Nelson Michael, cercetător medical din SUA, despre noul coronavirus, săptămâna trecută. „Suntem cu toții înăuntru, ferestrele sunt închise, etc., așa că, de obicei, numim asta gripă sau sezonul gripei”. Gripa prosperă în condiții reci și uscate, motiv pentru care iarna este sezonul gripei pentru o mare parte din emisfera nordică. Diferențele de comportament pe timp de iarnă pot avea, de asemenea, un efect. Michael a prezis că coronavirusul se poate comporta ca gripa și ne va oferi „mai puține probleme pe măsură ce vremea se va încălzi”, dar, a avertizat el, ar putea reveni când vremea va fi din nou rece.
Speranța este că, împreună cu acțiunile radicale ale guvernelor și publicului pentru a reduce numărul de noi cazuri, o răspândire redusă pe vreme mai caldă ar oferi sistemelor de sănătate spațiu pentru a face față fluxului inițial de pacienți cu coronavirus și să se dezvolte un potențial vaccin. „Acesta este motivul pentru care este cu adevărat important să înțelegem că ceea ce facem noi ne pregătește pentru ceea ce numim cel de-al doilea val”, a avertizat expertul.
Dar ce se întâmplă dacă virusul nu se comportă ca gripa? Putem avea de-a face cu rate de infecție care rămân ridicate pe tot parcursul anului? Peste 100 de cazuri au fost confirmate în Singapore, unde este destul de cald și umed tot anul. Australia, Brazilia și Argentina au raportat zeci de cazuri.
Există dovezi care sugerează că virusul se comportă foarte bine în anumite climaturi. Unele dintre cele mai afectate zone din întreaga lume – de la Wuhan, unde virusul a fost detectat pentru prima dată, până la Iran, Italia și Coreea de Sud – se află mai mult sau mai puțin pe aceeași latitudine, cu temperaturi similare și umiditate relativă. Experții cred că anumite condiții climatice, deși nu determină dacă virusul poate supraviețui, pote contribui la accelerarea răspândirii acestuia.