Se apropie Crăciunul, mulți se gândesc să adopte sau să cumpere un animal de companie însă decizia de a aduce un animal de companie în casă nu ar trebui luată ușor – există mulți factori de luat în considerare. Ești pregătit pentru responsabilitate sau nu este încă timpul potrivit pentru asta? Gândește-te bine la întrebările de mai jos.
Este posibil ca potențialii proprietari de animale de companie să aibă o idee clară despre felul de animale pe care le doresc înainte de a merge să cumpere sau să adopte. Dar diferența dintre ceea ce își dorește un proprietar și ceea ce va fi în realitate poate fi foarte mare. Stilul de viață, finanțele și problemele de sănătate trebuie luate în considerare pentru a vă asigura că animalul de companie nu devine unul dintre zecile de mii care sunt abandonate în fiecare an sau unul dintre milioanele de animale care se chinuie din cauza îngrijirii inadecvate. Alegerea unui animal de companie în funcție de popularitatea sa este problematică în mod special, multe pisici și câini de rasă la modă au predispoziții genetice la diverse probleme de sănătate și comportamentale, care pot să surprindă într-un mod negativ proprietarii nepregătiți.
Deci, când vine vorba de alegerea unei pisici sau a unui câine, există întrebări importante pe care să vi le puneți.
Care este stilul tău de viață?
Trebuie să evaluezi dacă stilul tău de viață îți permite sau nu să ai un animal de companie. Dacă pleci frecvent în vacanță sau ești plecat de acasă în mod regulat, în special seara sau în week-end, să ai un animal de companie poate însemna să-ți iei adio de la o parte din obiceiuri. Trebuie să ai nu numai timp, ci și răbdare și disponibilitate pentru a-ți iubi și crește animalul de companie, precum și pentru a te juca și crea o relație cu el.
Cât spațiu ai în casa ta?
Câinii ar trebui să aibă suficient spațiu pentru a se plimba în interior, cu propria lor zonă de dormit. Să ai o grădină nu este absolut necesar, deoarece plimbările în aer liber și exercițiile fizice depind de rasă și de dimensiuni – cu cât este mai mic câinele, cu atât va avea nevoie de mai puțin spațiu. Câinii mari și rasele cu energie multă, cum ar fi dalmațienii, labradorii și huskii trebuie să fie plimbați mult și nu ar trebui să crească într-un spațiu înghesuit. Pisicile pot trăi fericite în interior, în special dacă sunt în casă de mici, dar ca și câinii au nevoie de anumite condiții – trebuie să fie stimulate și să fie active cu jucării care le permit să își exercite instinctele naturale, cum ar fi ascuțitul ghearelor și vânătoarea.
Casa ta este sigură pentru un animal de companie?
Siguranța este foarte importantă atunci când vrei un animal de companie. Caută eventualele pericole și mută-le sau poate poți chiar să le elimini; de exemplu, ibuprofenul este toxic pentru pisici, iar guma de mestecat este periculoasă pentru câini. Trebuie să verifici și plantele toxice din casă și din grădină, verifică toate blaturile, toate dulapurile accesibile animalelor de companie (nu uita, pisicile sunt cățărători experți), sticlele de substanțe chimice de pe podea, cablurile electrice și alte pericole.
Cât de stabile sunt condițiile pe care le poți oferi?
Trebuie să recunoști că animalele de companie înseamnă angajament pe termen lung și să te gândești la planurile tale de viitor. Înainte de a avea un animal de companie, este înțelept să te gândești cât timp este probabil ca acesta să trăiască. Speranța medie de viață a unui câine este de opt până la 13 ani, în funcție de mărime și rasă, iar speranța medie de viață a unei pisici care trăiește în interior este de 12-18 ani. Trebuie să încerci tot posibilul pentru a anticipa posibile schimbări din viața ta, cum ar fi mutarea și, în cazul câinilor, trecerea de la un birou care eventual acceptă animalele de companie într-unul în care nu va fi permis să îl iei cu tine. Evident, este imposibil să prezici cu exactitate fiecare un singur lucru care se va întâmpla în viitor, dar trebuie să încerci să te gândești măcar la unele aspecte.
Anticipezi o schimbare în ceea ce privește numărul membrilor familiei?
Când încerci să te gândești la planurile pe termen lung în viață, ar trebui să te întrebi dacă ai în vedere sau nu să ai copii – sau cum o să te afecteze un animal de companie dacă ești deja părinte. Animalele de companie sunt uneori abandonate după ce stăpânii lor au copii.
Cât de mult sunteți dispus să cheltuiți?
Probabil, unul dintre cei mai importanți factori de luat în considerare atunci când te gândești la un animal de companie nou sunt costurile. Mulți potențiali proprietari de animale de companie tind să se concentreze pe cheltuielile inițiale ale unui animal de companie, fără să-și dea seama că vor exista costuri continue considerabile, cum ar fi vaccinările, mâncarea, așternutul, jucăriile.
Are cineva din gospodăria ta alergii sau fobii?
Este important să te asiguri că nimeni din casă nu are alergii la animale.
Ești gata să treci prin perioada de început?
Dacă vei avea un cățel, trebuie să fii pregătit că va plânge în timpul nopții în primele zile. Organizează-i un culcuș în care să se simtă în siguranță. Acesta poate fi inițial configurat lângă propriul pat, astfel încât cățelul să se simtă mai puțin singur noaptea. Când începe să se simtă confortabil și doarme singur, poți muta treptat culcușul în locul în care dorești. Fă la fel și în cazul unei pisicuțe.