Tamari, ciuperci shiitake, varză pak choy. Aceste denumiri vă sunt poate necunoscute? Sunt denumirile unor produse asiatice, au un gust mai mult decât plăcut și beneficii nutriționale interesante.
Bucătăria asiatică a început să fie din ce în ce mai căutată de români. Dar nu toți consumatorii sunt neapărat familiarizați cu aceste preparate și nu știu să le gătească, de aceea de multe ori comandă mâncare asiatică. În acest articol vei descoperi 10 alimente asiatice foarte sănătoase și extrem de gustoase.
Tofu – brânza fără calorii
Originar din China, tofu este obținut din laptele de soia încălzit și apoi filtrat printr-o sită fină. Are o textură apropiată de cea a smântânii grase și un gust neutru. Datorită proteinelor din conținutul său, aproximativ 5 g/100 g, tofu poate înlocui carnea sau peștele, deoarece conține toți aminoacizii esențiali pentru organism. Sărac în calorii (50 kcal/100 g), oferă și calciu (21 mg/100 g), foarte util pentru oase.
Tempeh – alternativa la carne
Provine din Indonezia și este adesea prezentat ca înlocuitor al brânzei tofu. Rezultă prin gătirea boabelor de soia zdrobite apoi fermentate folosind o ciupercă, care îi conferă o aromă de nucă, chiar cărnoasă. Este excelent pentru menținerea masei musculare, conține de două ori mai multe proteine vegetale decât tofu și toți aminoacizii esențiali organismului (o alta alternativă bună la carne!). Conținutul său ridicat de fibre (6,2 g/100 g) reglează tranzitul intestinal.
Tamari, un condiment plin de aromă
Tamari este un sos maro de origine japoneză extras din fermentarea misoului (soia fermentată timp de câteva luni). Aroma sa, foarte sărată și afumată, diferă de sosurile tradiționale de soia dulci. Datorită conținutului ridicat de sare, ar trebui evitat dacă suferi de hipertensiune arterială. Pe de altă parte, întrucât nu conține grâu, este aliatul persoanelor cu intoleranță la gluten.
Shiitake, o ciupercă prețioasă
Este folosită de milenii în farmacopeea chineză, originară din China și Japonia, are o textură moale și spongioasă când este proaspătă. Odată gătit, dezvoltă o aromă lemnoasă, aproape pământoasă, care se găsește în pudra uscată de shiitake. Chinezii se bucură de acest „elixir pentru viață lungă”: antioxidanții săi (compuși fenolici) încetinesc îmbătrânirea celulelor. Nivelul său excelent de vitamina D susține activ imunitatea, iar calciul său ne răsfățează oasele.
Varza bok choy, leguma anti-oboseală
Ca și alte soiuri de varză, este un aliat împotriva cancerului datorită abundenței de antioxidanți (compuși fenolici și carotenoizi) capabili să încetinească dezvoltarea celulelor canceroase. Este, de asemenea, o sursă bună de vitamina C.
Tăiței de orez, paste fără gluten
Sunt o alternativă bună la alte alimente bogate în amidon (orez, cartofi, pâine etc.). Conțin zaharuri complexe care oferă energie, sunt mai digerabile decât pastele din făină de grâu, deoarece nu conțin gluten. Pe de altă parte, indicele lor glicemic ridicat (GI 69) tinde să crească nivelul zahărului din sânge (glicemie). Așadar, se recomandă consumul cu moderație și gătit al dente, pentru ca zaharurile complexe să nu se transforme în zaharuri rapide.
Tăiței Soba – beneficiile hrișcăi
Aceste paste japoneze din hrișcă (magazin alimentar asiatic) au un gust plăcut de nucă. Au 110 kcal/100 g după gătire, nu conțin gluten, sunt antioxidante și sunt bogate în proteine . IG lor moderat (56) nu crește glicemia.
Ulei de susan – remediul anti-colesterol
Plin de acizi grași esențiali buni (omega-9 și omega-6), are grijă de sănătatea sistemului cardiovascular, cerebral și nervos.
Fructul dragonului, un concentrat de vitamina C
Acest fruct exotic atrage atenția cu coaja sa foarte roz acoperită cu solzi mici. Pulpa sa albă, cărnoasă și punctată cu mici semințe negre dezvăluie o aromă proaspătă, care nu este foarte dulce.
Lăstarii de bambus, plini de fibre
Sunt săraci în calorii (35 kcal/100 g), fibrele lor favorizează tranzitul lin, iar nivelul lor de potasiu susține contracția musculară și transmisiile nervoase.