Momentul in care primavara s-a instalat cu adevarat este marcat, nu doar prin explozia de inflorescente ale pomilor dar si prin sarbaroarea Pastelui, anul acesta mai mult ca niciodata. Iar Ziua Sfanta este sarbatorita in toate colturile lumii, prin diverse traditii religioase si culinare, care evoca aspecte din perioada Invierii Domnului.
De exemplu, mexicanii prepara Capirotada, un fel de budinca din aluat de paine condimentat, umpluta cu stafide, scortisoara, cuisoare si branza, fiecare ingredient reprezentand suferinta lui Iisus Christos (cuisoarele – unghiile pe cruce, scotisoara – crucea din lemn, iar painea – trupul lui Iisus), pe care o consuma la masa de Paste; spaniolii savureaza Semana Santa cu o gogoasa uriasa cu un ou fiert tare in mijloc; grecii au Tsoureki, un colac facut din aluat de briose, siropat cu esenta de cirese sarbatice si ornat cu oua fierte tari si vopsite rosii, care simbolizeaza sangele lui Christos; iar italienii se rasfata cu Colomba di Pasqua, o prajitura in forma de porumbel, umpluta cu coji de fructe confiate, asemanatoare la gust cu celebrul Panettone de Craciun.
La romani, traditia spune sa mancam Pasca, un desert gustos pe care noi il preparam din aluat de cozonac, cu ingrediente 100% naturale, si ii pregatim o umplutura consistenta din branza de vaci proaspata si smantana bio, stafide si arome naturale precum coji rase de lime si portocala, a carei forma rotunda aminteste de scutecele pruncului Iisus.
Al doilea pe lista este cozonacul, un desert care in Grecia Antica se numea “plakous” si era facut cu branza, indulcit cu miere si presarat cu nuci strivite, iar la romani au aparut primele sortimente cu stafide sau alte fructe uscate. Un dulce care aduce cu sine ideea de sarbatoare, este astazi preferat de englezi in variante mai uscate, presarat cu fructe confiate, de catre francezi, in forme mici, cu multa ciocolata iar la romani, ramane populara varianta cu aluat pufos, bine crescut, aromat si umplut cu crema de nuca si cacao. La Bake my Day, pastram reteta traditionala, atat prin ingredientele folosite cat si prin modul de preparare – dospim aluatul clasic si il coacem in forme de lemn natural care il pastreaza cald si proaspat.
Alaturi de deserturile cu istorie, sarbatorile Pascale mai pot fi savurate si prin alte preparate cu gust desavarsit de ciocolata, vanilie sau scortisoara. Pentru a fi mai simplu de ales, noi le-am adunat pe toate in cosuri festive cu bunatati si flori. Un ou imens de ciocolata obtinuta din boabe de cacao din Madagascar si America Centrala si de Sud, cu gust intens si arome de fructe si mirodenii, un set de Macarons crocante umplute cu creme naturale din zmeura, capsune, lime, vanilie, fistic, ciocolata sau cafea, un pachet de biscuiti home-made, cu vanilie dulce sau cacao, cateva saratele aperitiv cu branza de capra si branza cu mucegai albastru, un cozonc pufos, o pasca plina cu branza dulce si stafide si o stica de vin rosu sau prosecco, ornate cu o selectie de flori de primavara in ghiveci, toate alcatuiesc nu doar festinul necesar pentru masa de Paste dar si un cadou de sezon ideal.