Astmul bronșic este o boală complicată ce afectează foarte multe persoane, fiind un sindrom inflamator cronic al căilor aeriene, care apare la indivizi cu susceptibilitate genetică și se manifestă prin obstrucție bronșică reversibilă, parțial sau complet, spontan sau sub tratament și în care se manifestă sindromul de hiperreactivitate bronșică la stimuli variați. Simptomele pot varia de la tuse pâna la dispnee.
În general boala are o evoluție episodică sau paroxistică, dar poate fi și persistentă. Medicii sunt de părere că astmul poate fi controlat în timpul sarcinii și nu crește probabilitatea anomaliilor copiilor. Se recomandă însă ca persoanele care suferă de astm să discute înainte de decide să facă un copil toate aspectele legate de această boală. Specialistul va trebui să analizeze minuțios istoricul bolii, să identifice factorii declanșatori ai episoadelor de astm și eventual să efectueze teste ale funcției respiratorii.
Un alt aspect este cel legat de administrarea medicamentelor, acestea fiind de obicei interzise în sarcină. Dar riscul este mult mai mare dacă astmul nu este controlat.
Ca regulă generală sunt preferate medicamentele inhalatorii deoarece doza ce va ajunge la făt va fi minimă.