Vitaminele, oligoelementele și grăsimile bune formează trio-ul câștigător pentru a ne păstra aparatul auditiv sănătos.
Tot mai multe studii sugerează că dieta are un impact direct asupra funcționării aparatului auditiv, indiferent dacă este vorba despre părțile mecanice ale urechii interne, impulsurile nervoase sau ale rețelei de alimentare cu sânge atrială. Potrivit unui studiu american efectuat pe 3.000 de femei de peste 50 de ani, ar fi chiar posibil să se întârzie îmbătrânirea auzului prin adoptarea unei diete de tip mediteranean, bogată în fructe și legume.
Ciocolată împotriva stresului provocat de zgomot
Deoarece este o sursă de magneziu, ciocolata luptă împotriva radicalilor liberi produși în caz de agresiune sonoră. Acest oligoelement protejează celulele situate în cohlee, esențiale pentru transmiterea sunetului la creier. Un studiu (Universitatea din Michigan) realizat pe 300 de militari supuși zgomotului repetitiv timp de două luni a arătat că cei cărora li s-au administrat 167 mg de magneziu pe zi au suferit mai puține leziuni auditive decât ceilalți soldați.
Pește pentru un auz bun
Potrivit unui studiu australian (Universitatea din Sydney), consumul de pește de două ori pe săptămână este asociat cu o scădere cu 42% a pierderii auzului la bărbați și femei de peste 50 de ani, comparativ cu persoanele care nu mănâncă pește. Bogat în omega 3, peștele gras în principal îmbunătățește microcirculația urechii interne, esențială pentru un auz bun. În plus, acești acizi grași buni au un rol antiinflamator, care este benefic și pentru aparatul auditiv.
Fructe și legume pentru protejarea cohleei
O serie de studii sugerează că aportul ridicat de vitamine vă permite să auziți bine. Pe scurt: vitaminele A (unt, ouă) și E ( ulei de măsline , nuci etc.) păstrează sănătatea cohleei, acest organ în formă de melc din care pleacă nervul auditiv responsabil de transmiterea mesajelor către creier. La rândul său, vitamina C (fructe, legume) reduce frecvența infecțiilor ORL. În ceea ce privește vitamina D, osiculele urechii medii, ca toate oasele noastre, au nevoie de ea pentru a absorbi calciul, care este esențial pentru puterea lor.
Zinc și vitamina B împotriva tinitusului
Ce se întâmplă dacă acest zumzet ar avea o origine în ceea ce mâncăm … sau nu? Sunt menționate mai multe deficite. Cercetătorii sunt interesați, printre altele, de vitamina B1 (organe, alimente din cereale integrale, drojdie de bere, germeni de grâu) care participă la transmiterea mesajului nervos, de vitamina B12 (ouă, lapte, ficat, pește) a căror lipsă poate promova anxietatea și apariția tinitusului, și a zincului (fructe de mare) , una dintre vitaminele cheie ale imunității.
Limitați consumul de sare
Consumul ridicat de sare este, de asemenea, dăunător pentru sănătatea urechilor noastre! Deoarece acest lucru promovează hipertensiunea arterială care ar fi implicată în modificarea microcirculației sanguine a urechii interne.