În avanpremiera Festivalului de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) se vor organiza proiecţii speciale la Bucureşti (3 august 2011, Cărtureşti Verona, ora 21:00).
Cetatea Râşnov găzduieşte în perioada 5–15 august 2011 un eveniment care a devenit deja tradiţie – a III-a ediţie a Festivalului de Film Istoric. Timp de 11 zile, publicul va putea asista la un maraton cinematografic cu cele mai noi şi mai valoroase filme documentare şi de ficţiune (peste 50 de filme), spectacole, dezbateri şi conferinţe pe teme istorice.
Anul acesta, organizatorii au ales să oglindească în selecţia de filme din festival şi în evenimentele speciale câteva teme istorice importante: Atentatele teroriste din Statele Unite (septembrie 2001), Migraţii şi colonizări, Destrămarea Uniunii Sovietice, Zidul Berlinului şi Opt secole de la colonizarea Cavalerilor Teutoni în Transilvania. Festivalul de Film Istoric de la Râșnov vă invită la o călătorie în timp, urmărind filme care au ca temă aceste momente istorice, dar şi cele mai noi producţii cinematografice cu temă istorică. Vor fi, de asemenea. momente speciale dedicate actorului Ştefan Iordache, regretatului cineast Nicholas Dimăncescu şi aniversării împlinirii a 90 de ani de către Regele Mihai I al României.
Atmosfera festivalului va fi întreţinută de 20 de evenimente culturale grupate pe două tematici principale: Colonizări culturale şi Peste 800 de ani de cultură germană. Spectatorii se vor putea bucura de concerte vocal-instrumentale de muzică veche, jazz, tango, fado şi bossa-nova, recitaluri de harpă celtică, vibrafon, orgă, spinetă, flaut şi violoncel, proiecţii de film mut acompaniate de muzică live, un concert aniversar dedicat Regelui Mihai, un spectacol de dans, două expoziţii de pictură şi multimedia, precum şi alte surprize. Temele istorice vor fi prezente şi în selecţia apariţiilor editoriale din cadrul standurilor de carte de pe toată perioada festivalului.
Festivalul este organizat de Consiliul local Râşnov, în parteneriat internaţional cu European Institute of Cultural Routes, accesul publicului fiind gratuit. Evenimentele se vor desfăşura în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în centrul istoric. Mai multe informaţii legate de program şi de momentele festivalului se pot găsi pe site-ul oficial: www.ffir.ro
Râşnovul este strâns legat de istoria cinematografiei româneşti, mari regizori români realizând aici multe dintre filmele cu tematică istorică. Organizatorii îşi propun „reînvierea potenţialului turistic şi cultural al zonei şi consacrarea Râşnovului drept refugiu pentru împătimiţii de istorie, artă şi natură”, a declarat domnul Nicolae Pepene, directorul festivalului.
Contact:
Claudia Cîrlig, PR festival Mihai Dragomir, coordonator festival
Telefon: 0722 131 428 Telefon: 0727.642.858
Email: [email protected] Email: [email protected]