E la modă și foarte cool să ai un tatuaj pe piele. Dar puțini sunt cei care cunosc riscurile acestor desene permanente. Tatuajele pot provoca infecții chiar și la 15 ani de la realizarea lor. Există studii care au analizat impactul nociv al tușului utilizat la tatuaje, ce poate conține conservanți și contaminanți toxici, precum nichel, crom, mangan sau cobalt.
Tatuajul permanent este un desen făcut pe piele cu pigmenți introduși prin înțepare în stratul superior al pielii, vascularizat și cu nervi. În timpul procedurii, un ac, care este conectat la o mică mașină ce conține coloranți, înțeapă pielea în mod repetat. La fiecare înțepătura, se introduce o cantitate mică de cerneală.
Un studiu publicat în Scientific Report sugerează că tușul utilizat în cadrul tatuajelor se transmite în corp către ganglionii limfatici, cu rol în îndepărtarea toxinelor din organism. Ganglionii limfatici sunt vitali pentru sistemul imunitar, luptă împotriva cancerului și transport[ lichid limfatic direct la inimă. Iar transportul unor substanțe chimice la inimă și creier nu sună grozav, nu-i așa? Există dovezi științifice care arată că tatuajele afectează sistemul imunitar.
S-a descoperit că nanoparticulele nocive de dioxid de titan prezente în tușul utilizat la tatuaje pot călători prin corp și se pot localiza în ganglionii limfatici unde pot cauza probleme de sănătate. Din păcate, dioxidul de titan este a doua substanță cea mai comună folosită la tatuarea pielii, ceea ce înseamnă că infecțiile ar putea fi foarte răspândite.