Deşi pare neverosimil, în seara aceasta de la 18:15 va avea loc echinocţiul de primăvară cel care anunţă începutul primăverii cel puţin la nivel astronomic.
Termenul “echinocţiu” provine din cuvântul latin “æquinoctium”, rezultat din combinarea cuvintelor “æquus” (egal) cu “nox, noctis” (noapte. Cu ocazia echinocţiului de primăvară ziua şi noaptea vor fi egale. Începând de mâine, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.
Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel că în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.
Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, şase luni.
Că veni vorba de regiunile polare, zăpada care a acoperit Europa în ultimele zile (inclusiv florile mai harnice care au apucat să înflorească) ne va mai da de cap cel puţin până la sfârşitul săptămânii. Meteorologii anunţă că vremea va fi deosebit de rece, mai ales în regiunile extracarpatice, iar în Moldova şi în estul Transilvaniei, dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse va fi ger. În Bucureşti, cerul va fi mai mult noros. În cursul zilei va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă.
Vestea bună e că România trece în noaptea de 24 martie spre 25 martie la ora oficială de vară. Astfel, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.Duminică, 25 martie, va fi cea mai scurtă zi din anul 2018, având practic 23 de ore. Practic, chiar dacă vremea va fi în continuare mohorâtă, vom câştiga câteva ore de lumină în plus.
1 comentariu