Sigur că știai. Åži, sigur, te enervează toate acele persoane nesuferit de fericite, care par să nu facă altceva decât să își împărtășească fericirea oricui e dispus să asculte. Toate acele Stepford Wives care sunt dubios de încântate de existența lor.
Dar, de fapt, se pare că mitica fericire nu e atât de răspândită pe cât am crede. În ultima vreme, obsesia pentru perfecțiune ne-a convins că trebuie să fim fericiți cu orice preț și că numai acesta poate fi scopul justificat al vieților noastre, și că gândirea pozitivă ne poate conduce fix către acel loc în care nu se întâmplă nimic rău, sau, chiar dacă se întâmplă, nu ne atinge.
De aici au aparut și studiile intense care măsoara nivelul nostru de fericire, și nu stiu cum se face că de cele mai multe ori femeile nu sunt pe cât de fericite ar trebui să fie. Unul dintre aceste studii, efectuat la Universitatea Pennsylvania, a arătat un declin în fericirea feminină. În urma cercetărilor, a rezultat că eliberarea sexuală, profesională și economică nu le-a adus femeilor decât nefericire. Iar Marcus Buckingham, autorul cărții “Find Your Strongest Life: What the Happiest and Most Succesful Women Do Differently”, avertizează că femeile devin din ce în ce mai triste pe măsură ce îmbătrânesc.
Până la urmă, se pare ca orice am face, nu avem cum să nimerim prea bine. Studiile au arătat că femeile cu copii sunt, ce e drept, mai fericite decât cele fara copii, dar sunt mai putin fericite decât bărbații cu care au copiii respectivi. Așa că cei mai mulți dintre autori au ajuns la concluzia că fericirea după care tot alergam este mult supraestimată. Fericirea nu e o condiție umană stabilă, ci mai degrabă o stare trecătoare, așa că ar trebui să ne obișnuim cu gândul că nu vom fi mai fericiți dacă alergăm atât de mult după fericire.