Daca nu ai stiut pana acum ce e aia ocitocina si la ce se foloseste, afla ca este vorba despre o substanta care stimuleaza contractia musculaturii uterine, in principiu, si ca este secretata de hipofiza. Cercetarile au aratat ca ocitocina o face pe mama sa se ataseze de fat, dar sudeaza si cuplurile.
Acum, un studiu efectuat de o echipa din Germania si Marea Britanie a incercat sa determine ce se poate intampla daca ocitocina este administrata artificial. Asa ca 48 de barbati s-au supus unui experiment. In prima faza cei 48 au fost despartiti in doua grupe. O grupa a primit un shot de ocitocina, cealalta un shot placebo. Apoi ambele grupe au vizionat fotografii cu copii plangand, fete tinand pisici in brate, oameni care sufera. S-a observat ca oamenii care au primit ocitocina au avut un nivel mult mai ridicat de empatie fata de ceilalti. In a doua parte a experimentului, subiectii au vizionat niste imagini in care trebuiau sa observe niste detalii. Se pare ca voluntarii au reactionat foarte bine atunci cand detaliile erau semnalate de emoticoane, desi, si in aceasta faza, grupul caruia ii fusese administrata ocitocina s-a descurcat mai bine. Cercetatorii au ajuns, astfel, la concluzia ca ocitocina administrata nu a ridicat doar nivelul empatiei, ci si capacitatea de invatare. Cele doua aptitudini stimulate fiind parte din ceea ce se numeste in mod normal cunoastere sociala, adica abilitatea de a ne pune in pielea altora si a intelege ceea ce simt ei.
Iar hormonul, in aceasta situatie, poate avea implicatii semnificative. Daca un comportament social adecvat se bazeaza pe empatie, atunci ocitocina ar putea servi ca baza de terapie. “Este o posibilitate interesanta; cineva care nu empatiza, spre exemplu, cu persoanele cu dizabilitati, ar putea sa invete sa faca asta cu ajutorul ocitocinei. Probabil ca ar trebui sa ii fie administrata doar o data, caci sentimentul va fi invatat pentru totdeauna.”, a declarat Hurlemann, unul dintre cercetatorii implicati in experiment. Mergand chiar mai departe, posibilitatea ca schizofrenia si autismul sa fie ameliorate pe aceasta cale, dat fiind ca ambele sunt definite de lipsa de contact social. Centrul de Neurostiinte din Lyon a observat chiar ca pacientii cu autism au reactionat bine la ocitocina.