Tabu
CULTURE

Åžtiați că deținuții din Marea Britanie își hărțuiesc victimele pe Facebook?

Jimmy Mizen avea 16 ani in 2008, cand a fost ucis. Astazi, tatal lui Jimmy, Barry, povesteste cum intreaga lui familia a fost hartuita prin intermediul Facebook-ului de catre Jake Fahri, ucigasul fiului sau, condamnat si inchis in martie 2009. “Copiii mei au luat amenintarile foarte personal”, spune Mizen, care a inceput sa primeasca mesaje de la Fahri si pe Twitter, mesaje care spuneau lucruri urate despre fiul sau. Cum ar fi “Jimmy Mizen e un ratat patetic”. Acum, Barry Mizen crede ca Facebook si Twitter ar trebui sa isi assume responsabilitatea pentru ceea ce se intampla pe site-urile lor.

Desi, in mod normal, detinutii din penitenciarele din Marea Britanie nu au acces la internet decat in scopuri educative, si atunci doar supravegheati de personalul penitenciarelor, ei gasesc totusi modalitati de a-si updata paginile, fie prin intermediul telefoanelor mobile, fie cu ajutorul rudelor. In aceasta situatie, Ministrul Justitiei din Marea Britanie, Jack Straw, a solicitat Facebook sa inchida paginile a mai mult de 30 de detinuti care au folosit site-ul pentru hartuire. Desi Facebook a inchis respectivele profile in februarie 2009, Straw sustine ca site-ul ar trebui sa restrictioneze accesul atat detinutilor cat si celor care au fost eliberati de curand.

Purtatorii de cuvant ai Facebook au declarat ca cele 500 de milioane de utilizatori sunt foarte greu de controlat, iar staff-ul site-ului nu poate controla toate persoanele care folosesc Facebook; dar exista si unele voci din interiorul companiei care au sugerat ca retelele de networking ar putea avea o relatie mai buna cu politia, ceea ce ar conduce la oprirea abuzurilor de acest gen. In acelasi timp, unii militanti din partea familiilor celor abuzati spun ca oamenii care au fost lipsiti de drepturile lor civile ar trebui sa isi piarda si libertatile in spatiul internetului, pe durata executarii pedepselor lor. “Informatiile despre acesti oameni ar trebui predate catre Facebook sau Twitter de catre autoritati, si pe baza acestor informatii site-urile ar trebui sa aiba propriul control”, a declarat Gary Trowsdale, fondatorul grupului de advocacy Families Utd.

Si, desi reprezentantii Facebook s-au declarat de accord cu aceasta cooperare cu autoritatile, si spun ca se vor baza in continuare pe sistemul propriu de raportare a abuzurilor, nimic nu pare sa se intample pentru cei care, asemenea familiei Mizen, au fost hartuiti. “Nimic nu s-a intamplat de cand am raportat, desi politica site-ului spune ca toate plangerile sunt luate in considerare in maxim 36 de ore. Nu am primit nici o notificare, absolute nimic.”, a mai spus Barry Mizen.

ARTICOLE SIMILARE

TIFF 2008

realitatea

Sărbătoritul zilei de 13 decembrie

realitatea

Anchor Grup incepe lucrarile de modernizare pentru Plaza Romania

Bestseller-ul „Zece negri mititei”, de Agatha Christie, primește un nou titlu

Tabu Tabu

Un cunoscut actor, găsit mort în locuința sa

Andreea Damian

Sărbătoritul zilei de 7 noiembrie

realitatea

Scrie un comentariu