Bacteriile care supraviețuiesc în mod normal hrănindu-se cu glucide au fost modificate genetic pentru a le face capabile să supraviețuiască consumând dioxid de carbon. Astfel ar putea contribui la conceperea unor tehnologii viitoare pentru a reduce acumulările de gaze cu efect de seră în atmosfera terestră şi pentru a lupta astfel împotriva încălzirii globale, susțin oamenii de știință
Pe parcursul a câteva luni, cercetătorii israelieni de la Weismann Institute for Science (WIS) din Rehovot au creat o tulpină de E coli care, prin modificare genetică, consumă CO2 pentru energie în loc de compuși organici. Echipa a folosit „reconectarea metabolică”, pentru a ajuta la transformarea dietei bacteriei E coli pentru a o face să consume CO2 într-un mod similar cu o plantă. Cercetătorii au inserat gene care metabolizează CO2 dar și o genă care îi permite bacteriei să primească energie de la o substanţă denumită formiat. În plus, s-au eliminat genele care procesează de obicei compuși de zahăr.
„Dintr-o perspectivă științifică de bază, am dorit să vedem dacă este posibilă o astfel de transformare majoră în dieta bacteriilor – de la dependența de zahăr la sinteza întregii biomase a acestora din CO2” – a declarat Shmuel Gleizer, autorul principal al studiului. „Dincolo de testarea fezabilității unei astfel de transformări în laborator, am dorit să știm cât de necesară este o adaptare extremă în ceea ce privește modificările aduse ADN-ului bacteriei.”
Echipa a spus că rezultatele au fost un pas semnificativ în biologia sintetică și au subliniat „plasticitatea incredibilă a metabolismului bacterian”. Oamenii de ştiinţă consideră că obiceiurile „sănătoase” ale acelor bacterii s-ar putea dovedi a fi unele dintre cele mai benefice pentru Terra.